Sproge utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sproge

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Sproge

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Sproge
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Här har du mittensektionen av en kopia av en bildsten från någon gång mellan 400- och 500-talet efter Kristus (här kan du se hela kopian). Färgerna är man inte säkra på, röda färgfragment har dock hittats på olika bildstenar, men på något klämmigt sätt har den säkert varit målad - det kan tilläggas att man har funnit runinskrifter där det står att stenen var bjärt målad.

Vad är det du ser
Har virvlarna, spiralerna, snurrorna någon som helst symbolisk innebörd eller är det bara dekorationer? Skall man möjligen tänka på solar, stjärnor och annat sånt eller gjorde konstnären utsmyckningen av samma anledning som Ferlin kastade Voltaires benknotor bland soporna (helvetes roligt).

De små cirklarna ovan innehåller alldeles som sköldarna nedan från samma sten olika mönster. Är de kännetecken för olika stammar på Gotland? De små cirklarna binds samman i en större cirkel av de vita spiralerna, och den stora cirkel har ett "handtag" för varje väderstreck.

Bildsten i Vallstena

Om du kikade på hela kopian så såg du de tvenne motställda gubbarna med höjda spjut och sköldar under mittensektionen. Storleken på gubbarna blir lite förvrängd på denna sida men titta på hela kopian så ser du.

Virvelhjul som liknar det på skölden ovan brukar ibland beskrivas som en symbol för solen, när det diskuteras tidiga religioner. Och som du ser så håller krigaren ett spjut, och oftast när man läser om sånt här och forskarna ser ett spjut så kan de inte låta bli att nämna att spjutet är Odens symbol, se Rista blodörn och nåt läskigt. Ibland läser man också att forskarna vill ha in världshändelser i bildstenarna, se t ex det om Sigurd Fafnesbane. Blott till ytterlighet sällan försöker saker och ting på bildstenarna förklaras utifrån Gotland självt.

Bildsten i Vallstena

Det mesta man möter i litteraturen om sådana här saker är spekulationer, oftast fotade i Islands sagalitteratur, så varför inte spekulera lite själv:

"Alt ir baugum bundit" (allt är bundet i ringar, eller bågar) står det i gutarnas forntida krönika, som nedtecknades på 1200-talet, men är långt äldre, och vanligen kallas Gutasagan för att förringa dess värde. Och det råkar händelsevis vara precis vad du ser ovan i mittensektionen av bildstenen från Vallstena. Nästa stycke i Gutasagan säger att Gotland delas i tre delar, dvs stammarna slöt fred sinsemellan (det inte är möjligt att dela någonting utan fred).

Om du vill så kan du se denna sten som ett uttryck för att de olika stammarna på Gotland har ingått ett förbund och slutit fred med varandra. Kan du förresten gissa vad Vallstena socken kallas i gamla handlingar? Walgustein står det - stenen där val skall förrättas.

Ryttare på en bildsten

Här har vi en bildsten från 7-800-tal ungefär, alldeles före vikingatiden. Ser du mönstret på skölden hos ryttaren?

- Kommentera gärna.

Ps. Bildstenen vid Vallstena kyrka är bara en kopia, originalet är ivägburet av folk som inte har något själva att visa upp. Och om spekulationerna är riktiga så är det själva symbolen för Gotlands enande som finns annorstädes. Ds.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Sproge
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 745 805 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50