Sjonhem utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sjonhem

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Sjonhem

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Sjonhem
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Västergarnsvallen är en stor anläggning. En 1 kilometer lång vall, en halvcirkel med ändarna vid den forna strandkanten. Muren har varit upp till tre meter hög och dito bred vid basen, och antagligen har det funnits en pallisad av trä på dess topp. Vallen har beräknats innehålla 30.000 kubikmeter jord och sten.

För att få en jämförelse ringde vi till Roma Grus och frågade hur många lastbilslass det egentligen är frågan om. De sa att en lastbil tar ungefär 8 kubikmeter per lass, dvs för att flytta Västergarnsvallen behöver vi 3.750 lastbilar.

På bilden ovan står jag på den norra delen av muren och fotograferar kyrkan som ligger ungefär mitt i halvcirkeln i dessa östra kant. Västergarnsvallen är stor.

Västergarnsvallen

Därstående informationsskylt fastslår att Västergarnsvallen har varit en stadsmur, trots att det inte har påträffats någon stad, åtminstone inte än, men givetvis så jämförs Västergarnsvallen med vallen runt Birka. Det sägs att vallen är gjord någon gång vikingatid-medeltid, dvs anno 800-1050 ungefär, och att till den första kyrkan i Västergarn uppfördes användes troligen sten från vallen, och slutligen får man upplysning om att den nuvarande kyrkan tillkom omkring 1250.

Men Västergarnsvallen är inte daterad med tillräcklig säkerhet ännu. Och det är rätt underligt, ty Paviken och Västergarn bör ha varit en välbesökt hamn under vikingatiden, se Vikingarnas Västergarn.

Västergarnsvallen

Den halvkretsformade Västergarnsvallen, säger Per Lundström som har skrivit om det här i Arkeologi på Gotland (ISBN 91-7400-084-5), är belägen vid Västergarnsåns mynning. Men några kulturlager av betydenhet har man emellertid inte funnit, till skillnad från de liknande vikingatida vallarna i Hedeby och Schleswig. Några medeltida och något vikingatida fynd har dock hittats inom vallområdet, men det ger inte någon säker antydan om till vad området egentligen har använts.

I nutid har det dock konstaterats vikingatida bebyggelse innanför vallen, och därtill en hamn i väst.

Västergarnsvallen

Det är väl dock rimligt anta att vallen har uppförts under lång tid. Vid Paviken strax norr om Västergarn har det hittats en handelsplats från yngre järnålder, bl a det enda kända båtvarvet från den tiden, varför handel måste ha pågått under en längre tid och Västergarn således varit en betydande ort under vikingatiden. Det går en å mellan Paviken och Västergarns hamn (Paviken syns på den andra bilden).

Handelsplatsen vid Paviken ligger i och för sig utanför Västergarnsvallen men bevisar att handel och sjöfart har gamla anor på platsen. Det kanske borde påpekas att det endast är ett försvinnande litet område som arkeologiskt har undersökts vid Paviken och dess närhet.

Västergarnsvallen

Jämfört med Torsburgen är kanske inte Västergarnsvallen sanslöst stor men jämfört med det mesta annat så är den gigantisk. För att förtydliga storleken av den massa som finns i Västergarnsvallen, dvs 3.750 lastbilslass, så skall jag tala om att en normal lastbil är ungefär 10 meter lång. Vi behöver alltså nästan 4 mil lastbil för att förflytta Västergarnsvallen.

Ett jättelikt monument från flydda tiden som folk knappt känner till.

Se också sidan Vikingarnas Västergarn med mera murar i och hamnar i Västergarn.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Sjonhem
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 599 674 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50