Rutekorset utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Rutekorset

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i närheten

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
På en bildsten som är kulturtjuvad till Historiska Museet i Stockholm kan man se ovanstående detalj. Experterna framtolkar att bilden föreställer smeden Volund från de isländska Eddadikterna. Alldeles till höger om de två tängerna i behållaren ligger två huvudlösa kroppar, de halshuggna sönerna, Volund själv lämnar smedjan iförd en smidd fågelhamn och flyger in i ryggen på Bödvild, den våldtagna kungadottern.

Historien som kommer från den isländska sagan Volundkvida, en av de äldsta eddadikterna sägs det, är den att Volund är en skicklig smed som tvingas smida klenoder åt kung Nidad och för att han inte skall fly har knäsenorna skurits av honom. Volund lyckas dock ta en förfärlig hämnd genom våldtäkten och morden. Vad barnen hade gjort Volund för ont framgår inte.


De som tror på isländska sagor ser att Volund flyger i en smidd fågelhamn på denna bild, ungefär som Ikaros.

Nutida upplagor av Eddan, säger Alf Henriksson i Isländsk historia, är i allt väsentligt fotad på en skrift från senare hälften av 1200-talet - sagan om smeden Volund kommer därifrån. Bildstenen som bilderna på denna sida kommer från är dock 400 till 500 år äldre. Därtill är scenerna ovan bara en liten del av alla scener som förekommer på bildstenen. Om du inte vill behöver du inte alls tro att den lilla delen av bildstenen visar något om Volund. Här kan du läsa om vad de första vikingarna på Island trodde på.

Det har i alla fall förfärdigats ett skönt sångspel av dramat kring Volund, och ser du att någon föreställning ges så gå på den. Du kommer inte att ångra dig. Men sångspelet är nog isländsk historia, inte gutnisk.

Ovanstående bild kommer emellertid från en kopia av bildstenen som återfinns vid bygdegården i Ardre socken på östra Gotland, och har förärats oss av det avlånga fosterlandet i väster eftersom de har ställt ut originalet i Stockholm.

Ps. Gnällvarning! Läser man lite historia om Gotland så får man snart klart för sig att det påstås att bildstenar är något som kommer till Gotland utifrån, det är förstås inte gutar som kan ha hittat på något så läckert trots att så gott som alla bildstenar i världen finns här, och givetvis så är det inte en gutnisk smed på bildstenen trots att järnet var tidigt på Gotland och man vet att gutar var skickliga smeder utan någon annan. Därtill är bildstenen en illustration till en 500 år yngre isländsk saga om asatron, vars högsta tempel därtill fanns i Uppsala.

På Gotland har alltså aldrig något självständigt åstadkommits utan vi har andra att tacka för allting. Ds.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Rute
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 218 166 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50