Rute utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Rute

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Rute

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Rute
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


På Vänge medeltida kyrka sitter ingen tupp på spirans topp och gal i tid som otid. Tuppen har som syns på bilden ovan i stället knipit sig en mask och ingår i en svit av reliefer från 1100-talet, som emellanåt sägs vara ett av de bättre exemplen på romansk stenkonst som finns i hela avlånga Sverige.

Experterna säger att en verkstad vid anonymnamn Byzantios (se stenmästarna) ligger bakom konstverken samt att alltsamman verkar vara influerat av domkyrkobygget i Lund. Vi får väl därför säga att det är ett bysantinskt tupphuvud på fotot ovan men vad experterna har hittat på Lunds domkyrka, varav slutsatsen dragits att mycket på Gotland har inspirerats därifrån, är inte gott att veta, ty mig skulle det inte förvåna det ringaste om kyrkan i Vänge är äldre än domkyrkan i Lund - några moderna tidsbestämningar existerar inte. Vi skall väl också tillägga att gutarna hade direkt och konkret erfarenhet av bysantinsk konst, något som envar bör begripa om man betänker att nästan 4/5 av alla arabiska mynt från 800-talet och framåt är funna på Gotland. Gutarna hade sett konsten på ort och ställe.

Strelow, superintendent på Gotland på 1600-talet, har precisa årtal för när de gotländska kyrkorna började byggas. Han idiotförklaras och sägs ha rätt om vartannat varför det inte är gott att veta vad som är sant. Nu har jag inte Strelows bok till hands när detta skrivs men jag utgår från att han uppger att Vänge kyrka började byggas någon gång på 1000-talet. Det avser inte den kyrka du kan se i dag, som är nyare och från 1200-talet och framåt, men grundmurar till den tidigare kyrkan återfinns under golvet på dagens kyrka.

Eftersom vikingatidens slut, allra helst på Gotland, förflyttas framåt i tiden, vilket ibland sägs bero på att kristendomen infördes sent och ibland att silverskatter fortfarande grävdes ner på Gotland (båda dessa slutsatser förefaller emellertid undertecknad klena), så kan man alltså gott påstå att det är en vikingatida tupp på kyrkan.

Nu rasslar förmodligen namnet Gyllenkamme i dina tankar, som kommer från det som brukar kallas Nordisk mytologi, nedtecknad långt efter det att bysantinska reliefen prydde Vänge kyrka. Visserligen pryds tuppen av en vacker kam, det gör den, men det gör å andra sidan de flesta av jordens alla tuppar, också på den nyanlända tupp som förälskar sig i hönan Agda i Wreesvijks underbara visa.



Reliefen där tuppen ståtar finns alldeles under taket på södersidan av koret (längst mot öster, tornen står alltid i väster). Den är unik i Norden, en stor sevärdhet och har intresserat konsthistoriker i alla tider.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Rute
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
129 986 090 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50