Rone utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Rone

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Rone

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Rone
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


På östra sidan ut mot havet strax bredvid Lau källdu finns en grotta i det siluriska sedimentberg som vi kallar Lau backar - gutar säger nog Laubacka i ett ord med ett aningen långt u, och det som med svensk stavning blir Godugnen säger vi nog Godug'n om (e:et hörs inte), ett slags långt n som anger bestämd form (bilen blir t ex bil'n, så säger säkert folk på andra håll också).

Godugn i Lau

Det har inte bott folk i Godug'n, men den har varit synlig sen hedenhös. Vill man se en stenåldersgrotta där folk har bott och levat i långliga tider så skall man ta sig till Stora Karlsö, där kan du uppleva stenålder sådan den tedde sig (kanske bodde där kannibaler förresten, se kannibaler och slavjägare också).

Utsikt från Godugn

Nerför grottan och ut mot havet i öster finns en i sanning skön syn - ett så här litet fotografi kan emellertid inte göra platsen rättvisa. Nuförtin är det hela uppodlat men man kan gott tänka sig att detta stycke av Gotland är en del av det som givit socknen Lau sitt namn. I offentliga sammanhang sägs "Lau" betyda "betade strandängar" men att hela härligheten lutar ner mot havet kan envar se som är där. Det skall dock tilläggas att tar man vägen ut mot Hammaren, som det står på skylten, så finns det stora strandängar med det allra skönaste fågelliv man kan tänka sig; man kan väl säga att nästan hela Lausviken omges av strandängar, åtminstone från Masarbodar till Amynde (se Ormkvinnans bar).

Nere vid havet från kortet ligger ett fågelskyddsområde, och annorlunda nog så ligger där en skjutbana alldeles till höger vid skogskanten. Det är förresten troligt att Hemmans sorken legat där i ur och skur att förbättra fältskyttet. Han har varit mästare på Gotland flera gånger, förmodligen i hela Sverige också. Det är Storholmen på bilden.

Hela området intressant och vackert
Ovanpå Laubackar finns en promenadled, gamla åkrar och ett kulturhistoriskt intressant landskap. Längre bort i norr på åsen (Laubackar) återfinns fornborgen Botvidebackar (Walbierg), där den nu står en väderkvarn (a stolpkvänn) och strax söder om Godugn ligger Laus Källdu med friskaste vatten.

Utsikt från Godugn

När du står och ser ut över havet så kommer du att se de tre Lausholmarna, t ex Skarpholmen (Gräsholmen ligger alldeles bakom Skarpholmen varför det ser ut som blott en holme), som ligger där och flyter strax utanför fiskelägena i När - Brändu, Nabben och Gardbostrand.

Utsikt från Godugn

På bilden ovan är det Nyen som sticker ut och ifall jag ser rätt så är det Brändu fiskeläge längst ut på spetsen (Kvinnofrid kallas det ibland) och Natudd kanske (en soluppgång därifrån). Ute på Hammaren, som hela udden heter, är det särdeles skönt att göra en utflykt med bilen, och vill du se tusentals vitkindade gäss så är det bara att vara där vid rätt tid på året.

Det var förmodligen på ungefär samma ställe där jag tog fotografiet ovan som den där lauboen i tidernas morgon enligt favoritskalden Allan Nilsson stod och "kratt' si' ei nacken" och undrade när han kikade över viken om det fanns "någ' mänskar ei Neer". Det fanns de ju, men jag tror att trots den nutida skolan i När att lauboar inte blivit närkar mer till lags och låter bli att slå tillbaks.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Rone
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 031 298 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50