Rone utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Rone

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Rone

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Rone
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Om du söker Gotländska företag så får du kolla i Gotlands Företagskatalog, där alla företag m.m. får finnas med gratis, här skall vi närmare fundera på vad ett gotländskt företag kan tänkas vara.

Frågan kan ju tyckas korkad, ett gotländskt företag är ju ett företag som finns på Gotland, det vet alla. Men gäller det även statliga företag? Har ägandet förresten någon betydelse? Hur skall företag med utländskt ägande betraktas, exempelvis Cementa som ägs av den förträffliga Heidelbergkoncernen, som återinvesterar mycket av vinsten på Gotland, är det ett gotländskt företag?

Frågan kan nämligen sägas ha med Gotlands budget att göra. Jag läste nämligen en så fånig mening i utredningen "Moderna transporter 2005/06:TU5", där det sägs: "Stödet till Gotlandstrafiken är i grunden en satsning som förbättrar konkurrenskraften så att även Gotland kan bidra till den svenska tillväxten".

Denna mening är lösryckt från sitt sammanhang, jag har inte läst hela utredningen, men utvisar i alla fall hur Gotland betraktas, dvs som en utgiftspost i Statens budget. Jag har ägnat ungefär en dag åt att försöka få reda på hur staten betraktar Gotland, hurdan är budgeten, dvs kostar Gotland statskassan en hopen eller bidrar också Gotland med en slant? Det tycks emellertid inte finnas något vettigt svar på detta, främst beroende på att det helt enkelt inte finns något vettigt svar. Frågan är alldeles för komplex och mycket beroende på hur man räknar. I vart fall är det direkt olämpligt att som i ovannämnda utredning skriva "... så att även Gotland kan bidra till den svenska tillväxten" eftersom vi redan gör det.

Företag verksamma på Gotland
För skoj skull skall jag påstå att gotländska företag är företag som är verksamma på Gotland, som Cementa, Rederi AB Gotland, PayEx, Nimbus Produktion i Visby AB, Visby Motorcentral AB, Gotlandsägg AB och Svenska Spel med huvudkontor i Visby.

Om vi vill så kan vi alltså säga att Svenska spel som 2006 gick i vinst med 4,8 miljarder, varav 1,2 miljarder gick till folk- och idrottsrörelsernas barn- och ungdomsverksamhet, resten gick till statskassan. Det är förstås ett stort plus i statskassan som övergår samtliga bidrag, pensioner och annat till Gotland.

Det är väl inte säkert att det är lämpligt att räkna så, men det kan vara kul att veta att åtminstone är det gutar som ser till att folkrörelserna får över en miljard i bidrag varje år. När du ser Svenska Spels logga på fotbollslandslagets tröjor och alla andra ställen, så är det antagligen gutar som har satt dem där och därtill ser till att de som tävlar får lön.

Svenska Spel hette tidigare Penninglotteriet, som utlokaliserades till Gotland. Men det är trots detta ett företag som är verksamt på Gotland och som genererar storartade vinster till statskassan. Det skulle förstås Svenska Spel göra var det än låg, men just nu ligger det på Gotland.

Vi skall för säkerhets skull tillägga att även utan Svenska Spel genererar Gotland stora inkomster till statskassan - bara moms från turism måste vara över en miljard, och det är många pengar mer än vad vi får i t ex bidrag för att hålla någorlunda anständiga priser på Gotlandsfärjan och det måste väl nästan också täcka vad det kommunala skatteutjämningsbidraget kostar.

Det finns ingen som helst anledning för gutar att känna att vi inte bidrar till statskassan utan bara utgör en utgiftspost till staten. De senaste 20 åren har vi skickat dit en ruskig massa mer pengar än vad vi har fått.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Rone
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 045 709 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50