Roma utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Roma

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Roma

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Roma
Kyrkans kontaktuppgifter
Roma bibliotek

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Runristningar där Gotland nämns

Runristningar utanför Gotland som nämner ön är inte särskilt många, men runristningar dräller inte överhuvudtaget. I Uppland är totalt cirka 1.250 ristingar kända, Södermanland cirka 400 och lika många, omkring 400, finns i gamla Danmark, dvs inklusive Skåne - elefantparten av alla ristningar är från 1000-talet.

De flesta runristningar - jag har dock inte läst alla - verkar emellertid inte alls vara så där häftiga utan säger mestadels vem som rest stenen över den döde. Men så fort det finns något oklart så dras överraskande slutsatser, ett exempel kan vara en sten från Södermanland (SÖ 34) där det står:

"styrlaugR * auk * hulmbR * staina * raistu * at * bryþr * sina * brau(t)u * nesta * þaiR * entaþus * i * austruiki * þurkil * auk sturbiarn þiaknaR * kuþiR".

I rundata för Windows översätts detta med: "Styrlaugr ok Holmr steina reistu at brœðr sína, brautu næsta. Þeir enduðust í austrvegi, Þorkell ok Styrbjôrn, þegnar góðir." På - Skaldic Project homepage - översätts det till engelska med: "Styrlaugr and Holmr raised the stones next to the path in memory of their brothers. They met their end on the eastern route, Thorkell and Styrbjǫrn, good Thegns."

Ordet "austruiki" blir alltså till "the eastern route" på engelska. Hade denna sten stått på Gotland så hade väl de flesta dragit slutsatsen att bröderna omkommit i Austaveiki (folk i socknen När kallar en liten vik så, Österviken på kartor, strax innanför i land finns förresten ett gravfält från järnåldern). Men riktigt så enkel förefaller inte alltid tolkningen av runor vara. Bokstäverna "lf:lanti" blir t ex Livland, "eklanti" blir England, "enklans" blir Englands, "kRkum" blir Grekland osv. Det finns förstås oändliga mängder litteratur om runor och deras tolkning, men om man läser stenarna rätt upp och ner så känns tolkningarna inte alltid övertygande. Det är ett svårt ämne, trots att det är din farfar i 40:e led som ristade runorna - det är inte så många gubbar. Kommer du ihåg nåt som farfar sa, och han i sin tur kom ihåg något som hans farfar sa osv, så är det bara tjugo gubbar borta.

På Gotland är ungefär 350 runinskrifter kända, vilket inkluderar världens äldsta runor och därtill det första kända alfabetet, som tillkom ungefär ett halvt millennium före det myckna ristandet i Uppland.

På de runstenar där Gotland nämns, eller möjligen Gotland, har det vanligtvis inte gått bra för den varöver stenen har rests. Det är väl bara den från Norrsunda där vederbörande inte har blivit av med livet på något sätt. På någon sägs att den döde blev sjuk på ön och på några andra att han vart död eller helt enkelt avdagatagen. Runristningarnas vittnesmål från fastlandet under vikingatiden förmedlar att Gotlandsbesök var riskabla.

För en gute är det förstås rätt annorlunda att läsa de enda vittnesmål vi har från fastlandet om Gotland från vikingatiden. Det står ju inte alls att Gotland var ett skyddsland, inte heller att svearna hade någon makt överhuvudtaget eller regerade i "kraft av sina flottor" - som det brukar heta - utan vittnesmålen ger en helt annan bild än den vanliga, se t ex den om Björn.

/text Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Roma
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 604 854 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50