Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Vid Grauns klint i Lärbro på den norra sidan av den igenslammade farleden mellan Kappelshamn och Vägumeviken kan man hitta ett fantasiväckande minnesmärke från forntiden. 64 skåror slipade direkt i hälleberget, meterlånga, en del omkring fem centimeter djupa.

Det är Gotlands största samling av slipskåror, eller svärdslipningsstenar som vi säger när det har översatts till svenska. Men eftersom man kan inte gärna säga att det är fråga om stenar när det är slipat direkt i den gutniska kalkberget så får jag om dessa säga slipskåror, annars säger man i de trakter jag kommer från, sydöstra Gotland, konsekvent svärdslipningsstenar.


Slipskårorna återfinns på några öppna plättar av berget, som annars är överdraget av tunn hällmarksflora, mossor, lite sand, ett tunt grästäcke med en och annan större tuva, kanske en skvätt jord som fastnat i en hällspricka och där blommor omedelbart springer ut. De ligger förresten på en liten avsats alldeles nedanför klintkanten, om man säger så, för det är inte särskilt högt.


Just den här skåran har formen av en båt, det är ovanligt, vanligen är de rätt jämnbreda, men den här och någon till hade sån utpräglad form, meterlång.

Vi vet inte hur gamla de är, kanske ända från stenåldern, vi vet inte till vad de har använts, kanske slipat stenyxor, svärd eller så, och det finns nästan 4.000 av dem på Gotland.


Här är en bild så att du hittar. Skårorna finns på de öppna plättarna nere på den lilla avsatsen. En liten klintkant löper alldeles till höger på bilden.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

131 594 680 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50