Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Kusten på östra, mellersta Gotland är proppad av fornlämningar. Hur många bronsåldersrösen det finns från Eke i söder till Gothem i norr är inte gott att veta, många. Från Änggårde är det inte långt till Lejsturojr, som inte ligger särskilt lång från giganten Uggarde rojr.


Runtomkring röset har bronsåldersfolket byggt en liten mur. Hur det ser ut inuti röset vet vi inte, men undersökningar av andra har visat att det finns byggnader, gravplatser och annat som döljs av stenmassorna, se t ex röset vid Kauparve i Lärbro. Rösena har använts under långa tider.


Den här bilden är med bara för att försöka visa hur stora rösen det är fråga om. Muren på förra bilden ser du alldeles före röset, som kan vara någon meter hög eller så.

Det brukar sägas att rösena är från bronsåldern men ibland läser man att de nog sträcker sig tillbaka till yngre stenåldern. Men man kan gott fråga sig om de inte är från övergången mellan äldre och yngre stenåldern, då folk blev jordbrukare och alltså behövde mark. Environgerna är orimligt steniga.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

131 041 408 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50