Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Om du någon gång har predikat i Hemse medeltida kyrka så vet du vad du ser på bilden ovan: väggen där den lilla porten leder upp till predikstolen, förmodligen stående på det katolska altaret för kyrkans skyddshelgon, som här och där på Gotland var S:t Olofs, är full av runor.

Nuförtin är det ju populärt att hävda att runor har med magi, hemligheter och sånt att skaffa. Men är det verkligen så? Man kanske kan hävda att islänningarna på 1200-talet i sina vittberömda sagor ansåg det, men här på Gotland har man under samma århundrade knackat in en runalmanacka i kyrkan (många kyrkor är fulla av runklotter, se t ex Lojsta). Om präster och biskopar någon enda gång under historiens nitiska framfart uppfattat almanackan som någon slags styrkebesked från andra gudar så hade den förstås blivit bortskrapad för länge sen.

Gotlands medeltida kyrkor är för övrigt rikt utsmyckade - praktportaler, glasmålningar, målningar, skulpturer i övermått - och är det största kulturarvet. Om du vill se fler så finns alla här.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

131 588 334 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50