Privab Visbys utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Privab Visby

Skarphällsgatan 13
621 41 Visby
Tel: 0498-24 71 10
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
På bilden ovan från Bottarvevarpan 2013 ser du en hink stenvarpor. Och det är vad kastarna kommer med ty risken är för det första stor att varporna går sönder och kanhända gäller det också att hitta en varpa som stämmer för dagen.



Arkeologerna har hittat stenvarpor som är över 2.000 år gamla varför man måste säga att denna idrott, umgängesform, har varit med gutarna länge och att det är en del av Gotlands starka kultur.



Det här är en talande bild på sportens, varpkastandets utövande: En äldre man, old boys säger man, har just hivat iväg en varpa från en kortare avstånd, 15 meter, och är på väg framåt. Bakom honom står en rödklädd kille och gör sig beredd att kasta medan en medelålders man väntar på sin tur.



Antingen har varpan fått en skada, som lagas, eller så justeras varpan för att "flyga" rätt, ty varpan måste rotera i sin bana annars "fladdrar" den och kommer inte att "sätta" sig i marken så som den skall varför den rullar bort från den pinne det gäller att komma närmast 12 gånger i en kula (omgång, först till 12 vinner, den som vinner en "kastning" har vunnit ett stick).



På bilden ser du en stenvarpa som slår ner inom bråkdelen av en sekund. Den måste "sätta" sig, dvs stanna kvar på den plats kastaren avsåg.



Eftersom det inte är alldeles lätt att kasta varpan till rätt ställe så skall vi visa en stilstudie på hur ett kast går till. Killen på bilden kastar 20 meter, dvs det är 20 meter till den pinne han är intresserad av; barn, kvinnor och äldre får kasta från ett kortare avstånd, vanligen 15 meter (barn har kortare avstånd beroende på ålder, 10 eller 12 meter), men alla tävlar mot varann.

Är man högerhänt ställer man sig med den högra foten alldeles bakom pinnen och tar ett steg bakåt med den vänstra och siktar in sig.



Sen tar man ett steg framåt med den vänstra foten, på bilden ovan har kastaren tagit halva detta steg. Bilden är med för att visa att varporna är relativt tunga och det är inte alldeles enkelt att kasta sådana 20 meter; de väger närmare tre kilo.



Här har kastaren, Thomas, tagit detta sten fullt ut och kastar varpan. Som du ser är vänsterfoten framför pinnen men det är okej, så får man göra, så länge högerfoten är där den skall vara bakom pinnen.

Du ser också hur varpan hålls, det gäller att ha ett "bra tag". Det finns på varpan en liten fördjupning där kastaren har pekfingret, se på bilden, som används för att få varpan att rotera. Vill du börja kasta varpa så är det nödvändigt att du först lär dig tekniken att kasta så att varpan stannar kvar på sin nerslagsplats.



Eftersom man måste utnyttja rörelsen och varpan är tung så följer oftast kastaren med några steg efter att ha släppt varpan, men man måste släppa varpan medan högerfoten är kvar där vid pinnen.



Om varpan skall "sätta" sig där det är tänkt så måste banan vara rätt hög, annars rullar den sin väg. Nu har du en stilstudie i hur ett kast går till, alla bilder på Thomas ovan är från samma kast, och då är det bara att ta tag i grannen, frugan, ungarna, farsgubben eller morsan och gå ut och kasta varpa.



Du skall få en stilstudie av varpans bana också. Ovan ser du Thomas i ett annat kast och han kastar precis iväg varpan.



Här tar vi vid ungefär där det förra kastet, som visade kastteknik, slutade.




Här har vi varpan ungefärligen på sin högsta höjd i banan. Varpan lutar något.



Här är varpan på väg ner.



Här lutar varpan inte det ringaste längre. Han har kastat den närmare tre kilo tunga stenvarpan 20 meter och prickar på några centimeter när pinnen stick efter stick, kula efter kula. Det är inte alldeles enkelt.



Stenvarpa är den allra trevligaste familjesport du kan tänka dig. Det är i och för sig tävling men det är också ett sätt att umgås; stämningen är sen över 2.000 år alltid gemytlig på tävlingar. Ovan ser du hur damen står fem meter framför en kille och förbereder sig för att kasta, killen får kasta därifrån han står emedan såväl han som varpan är mycket större.

Varpa börjar så smått sprida sig, en sökning på Google eller Bing visar att det finns varpaklubbar här och där. Killen som ovan har fått visa såväl kastteknik som varpans bana, Thomas, är Stockholmare; hans brorsa Per vann förresten SM i centimerkastning häromdagen. Bra bra!

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 048 044 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50