Ödins utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ödins Förlag AB

Tranhusgatan 29
621 55 Visby
Tel: 0498-24 93 18
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
Sigvaldebadet ligger i Sigvalde träsk, en av Gotlands insjöar. Eftersom sjön är liten så blir vattnet varmt tidigt på sommaren. Här kan du bada i sött vatten under alla vindförhållanden. Träsk och träsk förresten, sjön är 16 meter djup, varför hopp från det fem meter höga hopptornet kan ske utan fara (på Gotland kallas insjöar för träsk).

Sigvalde är förresten ett gårdsnamn - kanske baltiskt rent av - och är nog känt av en läsande allmänhet långt mer än vad man i förstone kan tro. Nämligen diktade Einar Skalaglam nattetid en drapa vid namn Guldbrist till den norske kungen Hakon jarl, men något sådant ville konungen inte alls lyssna på varför Skalaglam ytterligare kvad:

"Nu vill jag söka en jarl,
som djärvs ge ulven mat:
Sigvaldes skepp skall skina
längs borden av sköldars rad.
Han, det vet jag, visar
mig ej bort, om väl
till honom ombord jag burit
min blänkande sköld."

Omsider lyssnade kungen och skänkte en sköld till tack, en stor dyrgrip sägs det, smyckad med bilder från fornsagorna. Einar Skalaglam skänkte småningom skölden vidare till sin vän Egil Skallagrimsson, i vars saga ovanstående står att läsa, men Egil blev av olika anledningar tvärarg för gåvan och hans första tanke var därför att slå ihjäl skalden. Det där löste sig men skölden blev fördärvad vid ett kalas varför Egil lät ta bort utsmyckningen och kunde därvid räkna till 12 örar guld i spängerna (vad nu än det kan vara).

Det finns ingen som kan bevisa att den Sigvalde som nämns i kvädet inte var farmannabonden vid Sigvalde i Etelhem.



En del tycker att långgrunda sandstränder är bra med tanke på de små barnen, medan andra som inte har lika god kondition tycker att Sigvalde är alldeles utmärkt eftersom det finns ett inhägnat område och man kan i varje sekund ha ett öga på ungarna. Du kan lägga ut filten på sand eller gräs.

Är man ung dam och har har tur så kommer välvuxna pojkar dit om kvällarna för att bada av sig dagens slit.

För hurtigt folk som tycker om att ränna i naturen så finns där snitslade banor alldeles ovanför backen, ta stigen rätt upp - men sträckning och sånt vet jag dessvärre inget om, men jag kan tänka mig att den där backen upp och ner några gånger lätt kan frambesvärja hjärtinfarkt.



Det är 25 meter mellan bryggorna i längdriktningen och hopptornet har olika nivåer som synes, en, tre och fem meter eller däromkring. Har man inget emot att bada i sötvatten så har Sigvalde det mesta att erbjuda.



Sigvaldebadet har också ett och annat för naturintresserade att begapa. Näckrosor förstås men också ädelfisk, kräftor och säkert en hoper andra kryp också. Trollsländor, en och annan snok har vi sett, men inte mycket mygg om jag tar och tänker efter.


Foto Björn Pettersson

Är man ute och flyger så ser Sigvalde ut som på bilden. Omgivet av jordbruksmark förutom åt öst och sydöst där bergknallar och skog ger lä. Åt norr till finns ett mäktigt skogsområde ända fram till Sjonhem, Ala eller Ardre.

Sigvalde ligger i socknen Etelhem på, tja, sydöstra Gotland får man väl säga. Det är gott om hantverkare där, Örtagård och sommartid har de också en restaurang.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 584 649 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50