Näs utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Näs

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Näs

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Roger Gahnertz försommarvandring 2003

  • Torsdagen den 29:e maj
    Vaknade och kunde knappt komma ur sängen! Sträckte ryggen när jag tvättade i onsdags. Linkade omkring i lägenheten, låg på golvet med fötterna på soffan, prövade allt! Skulle min rygg hindra mig när jag äntligen efter många år bestämt mig för att vandra på Gotland?

    Kände mig någorlunda bra när jag satt på tåget som skulle föra mig från Göteborg till Oskarshamn. Tog jag det bara försiktigt när jag lyfte ryggsäcken så gjorde det inte speciellt ont i ryggen och det gick bra att gå.


  • Fredagen den 30:e maj
    Sitter på trappan vid Gammelgarns kyrkas södra gavel. Har bytt om till kängor, shorts och t-tröja samt packat om ryggsäcken.

    Resan från Oskarshamn med MS Tjelvar gick fort tack vare att jag träffade Lars, en ”fastlänning” som bosatt sig på ön. Vi passade på att äta innan färjan avgick och satt och pratade innan vi till slut somnade i var sin vilstol i ”Djursalongen”.

    Började vandringen längs mindre vägar och stigar upp till Östergarnsberget, delvis samma väg som Linné red vid sitt besök på ön. I tallskogen blommade fortfarande blåsippor, och vitsipporna lyste upp vandringen. Uppe på berget där skogen var glesare växte S:t Pers nycklar och de första blodnävorna hade börjat slå ut. Knölsmörblomman var lätt att identifiera med sina nedåtriktade foderblad och sin uppsvällda ”lök” i marken vilken man kan känna utan att plocka upp blomman.

    Tog en matpaus på klinten ovanför Gutenviks och satt och njöt av utsikten mot Grogarnsberget och kusten norrut upp mot Slite.

    Solen sken från en nästan klarblå himmel och vinden svalkade lagom där jag satt och åt smörgås och drack en kopp kaffe.

    Fortsatte vandringen via Vike och stannade och botaniserade vid nordöstra delen av Ängmansvik innanför öarna Grönskär och Stajnskär. Gullvivorna stod i blom i skuggan och på de torrare delarna av strandängen blommade mandelblom och krutbrännare samt Adam och Eva, dock bara den gula varianten. Vid den lilla bäcken växte ag och majvivor.

    Har hittat en fin plats att slå upp tältet på vid Hammarudden. Strandängarna från Ängmansvik bjöd inte på några större botaniska sensationer, såg dock några exemplar av östersjömaskros, en av de ”ädlare” maskrosorna.

    Känner att jag behöver sova mycket, för på färjan blev det inte så många timmars sömn. Ryggen känns ganska bra, känner mig lite stel i kroppen men det beror nog mest på att jag inte är van att bära en tung ryggsäck.

    Lyssnade på vädret på radion och SMHI lovade ytterligare några dagar med fint väder. Kvällen är underbar, sitter på stranden och tittar ut över Östersjön som ligger blank som en spegel. Tar en liten whisky och märker att en liten skalbagge ligger på botten av kåsan. Plockar försiktigt upp den med ett grässtrå och lägger den på en sten. Efter en liten stund börjar den att röra på sig och vandrar iväg. Utan att ragla! Stronga djur det där. Det stämmer kanske att insekter skall vara de enda djur som överlever ett eventuellt framtida kärnvapenkrig.


  • Lördagen den 31:a maj
    Startade dagens vandring vid niotiden, utvilad efter en natts sömn. Gick längs en körväg från Garnudden och vid åmynningen i Skarnvik passade jag på att tvätta både mig och mina kläder. Man får passa på när det finns rinnande sötvatten för man känner sig inte lika fräsch när man tvättat sig i havet.

    Åt lunch vid Baju och botaniserade en stund vid ängarna nordväst därom. Såg bl. a. S:t Pers nycklar samt brudsporrar i knopp och en hel del krutbrännare.

    Gjorde ett besök vid gravfältet Trullhalsar. Strö-vade runt och tittade på rösena och de resta stenarna. Linnean blommade inte än men grönpyrolan stod i knopp.

    Vid Liste ängar var Adam och Eva överblommade men ängsnycklarna stod i knopp vid de sanka strandängarna.

    Slog läger vid norra delen av Djupåviken i lä bakom enbuskar för den kyliga nordanvinden som börjat blåsa. Kunde ligga på mitt liggunderlag och botanisera och såg bl. a. skogslök (kajp), blodnäva, kustruta.


  • Söndagen den 1:a juni
    Natten var kall! Vaknade vid fyratiden på mor-gonen av att jag frös. Drog åt sovsäcken så att i stort sett bara min näsa och mun var utanför säcken.

    Trodde jag placerat tältet så att morgonsolen skulle skina med sina första strålar, men jag får nog kontrollera bättre med kompassen innan jag slår upp tältet.

    Lade mig i solen och åt frukost medan tältet torkade för det var mycket kondens. Vill inte bära på ett blött tält, ryggsäcken är tung ändå.

    Vandrade norrut längs stranden och såg att klöverärten börjat blomma. Vilade en stund vid det lilla fiskeläget Agbod och kände tjärdoften från de små fiskebodarna. Satt och funderade på hur jag skulle få tag på dricksvatten nu om det inte fanns några samhällen eller kyrkor längs vägen. Und-viker att dricka vatten i de små bäckarna jag passerar. Får väl hoppas på att det löser sig!

    Gör inget besök på Kyrkbingegrund för jag var ju där för tre år sedan när jag gjorde ett besök på Gotland med bil. Salepsroten blommar ju ändå inte nu.

    Stranden mellan Agbod och Gothemhammar var trevlig med mycket orkidéer och lätt att vandra, dvs. få taggtrådsstängsel! Vid Tangen växte vårärt och det vackra gräset hässlebrodd i skogen och i en glänta fanns båda färgvarianterna av Adam och Eva.

    Vattenfrågan löste jag för dagen vid Botvaldevik. Var tvungen att knacka på vid ett hus som såg bebott ut. Kände mig ganska dum när jag frågade om vatten men damen verkade inte besvärad.

    Strax innan Bygnu fanns rikligt med blommande nästrot och vit skogslilja medan tvåbladet fortfarande var i knopp.

    Placerade tältet i tallskogen vid södra delen av Gothemhammar för jag tror det blir mindre kondens där än i lövskog eller vid en äng på stranden.


  • Måndagen den 2:a juni
    Gothemhammar är säreget med klappersten, tall och stora mjölonmattor. Det blåste en kylig vind från öster men jag fann en liten stig som gick i tallskogen i lä för vinden. Vid semesterbyn innan Åminne fanns det vattenposter vid vägen och så var dagens vattenproblem löst.

    Köpte mat i den lilla affären vid Åminne och gick längs landsvägen norrut. Det var inte mycket trafik eftersom det är väldigt få som har semester vid den här tiden på året.

    Passerade museigården vid Vike men den var stängd på måndagar. Typiskt! Hade varit intressant med ett besök.

    Fortsatte längs landsvägen och vek av längs en mindre grusväg mot Ajstudden som gick genom skog. Det var skönt att vandra i skogen och känna doften av liljekonvaljer som blommade rikligt och få lite svalka för det är ganska varmt i solen när man kommer en bit från stranden.

    Avslutar dagens vandring ett par kilometer söder om Slite. Slår upp tältet vid en mindre myr i skogen. Det är lä bakom tältet och kvällssolen värmer skönt när jag efter maten ligger och planerar morgondagens inköp i Slite och den fortsatta vandringen norrut.


  • Tisdagen den 3:e juni
    Har bunkrat upp med mat i Slite som skall räcka tills jag kommer till Fårösund. Vatten fick jag av ett par tjejer som läste mediaprogrammet på Donnergymnasiet i Slite. De var glada eftersom de bara hade en vecka kvar till sin studentexamen.

    Vandringen norrut från Slite gick genom cementindustrin och på utfylld mark. Inte speciellt roligt! Vilade i en skogsbacke och fick se hybriden mellan vispstarr och fågelstarr. Såg mig omkring men ingen ren fågelstarr någonstans. Den fortsatta vandringen gick längs grusvägar och på asfalterade vägar genom tallskog till Vägume där landskapet öppnade sig och tallskogen ersattes av lövträd. Vid Stora Hammar vek jag av från asfalten och gick på grus igen fram till Barläst där jag strövade runt och tittade på de gamla kalkugnarna.

    Fortsatte på småvägar till Hide där jag följde pilgrimsleden som går mellan Visby och St. Olavs kyrka. Passerade de gamla stenbrotten som kantades av blommande syren och äppelträd. Fortsatte längs stranden där vejden precis hade börjat blomma och försökte hitta en bra plats att slå upp tältet på. Det var inte lätt men till slut fann jag en hyfsad plats i tallskogen nordväst om St. Olofsholm. Det var svårt att få i tältpinnarna i den steniga marken. Märkte att det var kruttorrt i förnan så jag var tvungen att ta bort den när jag lagade mat på mitt jägarkök från tidigt sjuttiotal. Vågade inte tänka på vad som skulle hända om spritbrännaren välte på den torra marken. Låg och slappade efter maten och lyssnade på en taltrast som sjöng innan det var dags att krypa ner i sovsäcken.


  • Onsdagen den 4:e juni
    Efter frukosten gick jag ner till S:t Olofs kyrka innan jag forsatte vandringen på stranden av Aurskallsviken. De vattenfyllda stenbrotten vid Smöjen såg inbjudande ut med sitt turkosblå vatten så jag passade på att bada och tvätta mig ordentligt. Grusvägen från Smöjen var besvärlig p.g.a. solen som sken på kalkgruset och bländade mig.

    Vid Kyllaj hade jag tänkt besöka Strandridaregården men den hade inte öppnat än för säsongen, hade bl. a. sett fram emot en kopp kaffe med dopp.

    Från Kyllaj fick jag gå asfalterad väg ett par kilometer innan jag fann en mindre väg genom tallskogen som förde mig till Valleviken. Vid Pettersjaus tog jag av och gick genom skogen fram till Lergrav. Rökeriet var öppet men någon rökt flundra hade de inte. Fick ”nöja” mig med laxburgare, potatissallad och en kall öl. Pratade med några damer från stockholmstrakten som bjöd mig på riktigt kaffe vilket smakade bra efter det nescafe jag druckit de senaste dagarna.

    Vandringen fortsatte längs asfaltvägen men jag fann en skogsväg som förde mig ner till viken vid Sildu. Passerade några båtlänningar som numera låg långt upp på land innan jag fann en äng för tältet vid norra delen av viken. Tyvärr blåste det från sydväst så jag beslöt att försöka hitta en annan plats.

    Passerade en inlandsklint där jag nyfiket iakttogs av en rävunge innan jag fann en plats som dög för tältet. Platsen var inte bra men jag hade inget val eftersom det började bli sent. Solen nådde inte ner i granskogen så det blev att krypa ner i sovsäcken utan att filosofera utanför tältet som jag brukat göra innan innan jag lagt mig för att sova.


  • Torsdagen den 5:e juni
    Det var första natten jag inte vaknade i gryningen av att jag frös. Efter frukosten gick jag fram till landsvägen och gick ett par kilometer innan jag hittade en väg som förde mig fram till Hultungs. Luften var kvav och jag undrade om det skulle bli åska. Himlen var täckt av mörka moln och strax innan jag kom fram till Bunge kyrka kände jag de första regndropparna.

    Stannade vid kyrkan och gjorde ett besök och såg på målningarna innan färden fortsatte mot Fårösund och affären där jag inhandlade mat för ett par dagar. Tog färjan över till Fårö och vid Dämba tog jag vägen ner mot Ryssudden. Molnen blev bara mörkare och mörkare så jag beslöt att hitta en plats för tältet där jag kunde inta lunchen om det blev ihållande regn. Fann till slut en skyddad plats där det var tillräckligt med jord så jag kunde få ner tältpinnarna. Skulle slå ner sista pinnen då jag tittade söderut och såg att det klarnade upp. Det var som om någon dragit ett streck, söderut fanns inte ett moln, bara blå himmel!

    Efter lunchen begav jag upp till Dämbaträsk, där majvivorna blommade vid stranden, innan jag följde bäcken ner till Hyluvik. Vid en gammal kvarnruin var det dags för den dagliga tvättningen av både mig och kläder.

    Fortsatte en mindre väg längs östra stranden och beundrade stenmurarna som fanns längs vägen, verkligen ett imponerande jobb! Vid Suderholm slog jag upp tältet mellan vägen och stranden. Förutom alla myror som kröp på marken och mig var platsen perfekt.


  • Fredagen den 6:e juni
    Klockan är halv två på eftermiddagen och jag befinner mig mellan Bondans och Langhammars. Äter en enkel lunch, kaffe och smörgås med mjukost och gurka samt några kex. Det går inte att stoppa i sig för mycket mat om man skall vandra. Huvudmåltiden får bli middagen på kvällen.

    Bröt upp från Suderholm vid niotiden på morgonen och gick på en underbar stig genom den glesa tallskogen och passerade två lambgift innan jag nådde gården Hammars. Handlade lite mat på Konsum vid Fårö kyrka fortsatte sedan den mindre vägen mot Langhammars. Några botaniska iakttagelser efter vägen: brudbröd, backglim och blåeld som blommar, johannesnycklarna stod i knopp.

    Det karga landskapet på Fårö påminner mycket om les Causses i södra Frankrike, ett tunt jordtäcke över kalken, enbuskar och tall. Endast lite rikligare växtlighet på fuktigare partier.

    Passerade gården Langhammars och gick längs stranden mot fiskeläget Helgumannen, skyddande mig mot anfallande måsfåglar med min vandrings-stav. Stannade vid fiskeläget och pustade ut och insöp doften av tjära.

    Gick längs Digerhuvud nära stranden. Västvinden som blåst under dagen hade börjat avta. Växtligheten var sparsam utom vid de ställen där lite vatten fanns och där kunde man finna blommande majvivor, fibblor och här och var murruta. Någon gotlandsnarv fann jag inte den här gången.

    Tog en mindre väg ner mot gården Lauter för det var dags att försöka hitta en plats för tältet. Vid Digerhuvud kunde jag inte tälta för där är ju natur-reservat. Såg någonting vitt i ögonvrån och tittade in i skogen och där växte ett fint bestånd av tovsippa, en växt jag tidigare inte sett. Tog några kort och fortsatte gå en stund till innan jag fann en plats för tältet i tallskogen. Kvällen användes till att skriva vykort till sina vänner, tråkigt att skriva men roligt att få!


  • Lördagen den 7:e juni
    Vaknade vid niotiden, tittade ut ur tältet och konstaterade att det var mulet. Fick tejpa mina lilltår innan jag började gå, glömt att jag alltid får blåsor där. Passerade gården Lauter, såg inte en människa, skulle behöva dricksvatten. Har ingen lust att knacka på.

    Vid stranden strax norr om Gamla hamn träffade jag ett par som var ute och vandrade över pingsthelgen. De hade parkerat bilen vid Broa och ämnade vandra runt Fårö om vädret tillät. Tittade på raukarna, ”hamnen” och det som var kvar av St. Olovs kyrka. Gjorde min dagliga tvättritual vid bäcken som rann från Farnavik. Det känns alltid lika underbart efteråt när man får på sig rena kläder.

    Vandrade över Träskalvret och vid Marpes fick jag äntligen tag på dricksvatten. Mitt för gården Lansa gick jag in en körväg mot Giftskog. Skogen sydost om Lansa var annorlunda med högväxta furor. Blåkråkan häckade här fram till mitten av 1960-talet. Vegetationen var grönare och inte så kraftigt betat. Strax innan Dämba fanns en riklig förekomst av överblommande fältsippor som är vackra även i fruktställning. Här fanns även St. Pers nycklar och krutbrännare och på torrare partier blommade solvända. Gick längs stranden från Hagarbajnsriv och på strandängarna lyste mattor av klöverärt och i tallskogen stod en och annan skogslilja och lyste som en ljuskandelaber.

    Natten tillbringade jag vid Ajnestad, 1,5 km från färjeläget vid Broa.

  • Söndagen den 8:e juni
    Är tillbaka på Gotland igen. Handlade mat i Fårösund. Hörde en näktergal när jag vandrade ut från Fårösund mot Bunge. Trodde näktergal var lika vanlig på Gotland som den är på Öland. Vek av på den lilla skogsvägen som går öster om Ejnaremyr. Vilken skillnad på växtlighet det är jämfört med Fårö! Längs vägen lyste det rött av blodnäva och brudbrödet hade precis börjat blomma. Vad vacker den är med sina vita blommor och de rosa knopparna. På alvarmark växte bergsskrabba tillsammans med gul fetknopp och solvända. Längre fram kantades vägen av rikligt med idegran och spridda förekomster av tovsippa. Här och där kunde man även se getapel, oxbär, nästrot och färgmåra.

    Drar mig genom skogen mot Bästeträsk strax innan Fleringe. Hittade en fin plats för tältet alldeles nära stranden. Vinden har mojnat och efter ett dopp i sjön och mat ligger jag och njuter av tillvaron. SMHI har lovat regn för morgondagen, kanske sovmorgon?

  • Måndagen den 9.e juni
    Vaknade av regnet som smattrade mot tältduken halv sju på morgonen. Somnade om och vaknade vid tiotiden, lite blå himmel kunde skymtas mellan molnen, men vilken blåst från sydväst! Fick lite lä bakom tältet när jag åt frukost.

    Hämtade vatten vid Fleringe kyrka och gick ner mot Mölner. Planerade att tvära genom skogen söderut mot Lärbro. Blåsten ökade och det var knappt jag kunde hålla balansen när vinden sög tag i ryggsäcken. När jag passerade stenbrotten vid Storugns blåste kalkdammet från stenbrotten, det var som att vandra i dimma. Märkte att mina topografiska kartor var lite gamla, de visade inte hur stora stenbrotten verkligen var. Undvik den vägen om ni funderar på att gå vid Storugns!

    Stannade och vilade vid vägkorsningen nära Takstens. Hade gått hela vägen från Fleringe kyrka utan paus. Såg på kartan att jag var nära graven vid Kauparve, har alltid velat se den men det har aldrig blivit av vid mina tidigare besök på Gotland och gick därför dit. Visst var den spännande men jag var nog lite trött och ”sönderblåst” för att riktigt uppskatta besöket.

    Från graven gick jag en stig in i tallskogen och till slut fann jag en plats för tältet där det var någorlunda lä. Måste in till Slite i morgon för att köpa några saker som det inte går att få tag på i Lärbro. Får ta bussen dit och sedan tillbaka till Lärbro.

  • Tisdagen den 10:e juni
    Just nu känns tillvaron bra igen! Gårdagens blåst har ersatts av blå himmel och en lagom svalkande vind från sydväst. Har just ätit middag, en gryta på gulaschsoppa med extra makaroner, chorizokorv, lite kryddor och en skvätt rödvin. Kände att jag behövde en kväll med lite extra att äta och dricka.

    Buss t o r till Slite innebar att min vandring från Lärbro startade klockan ett. Vandringen gick längs mindre vägar öster om Träskmyr, med omväxlande natur som började med alvarmark med och utan tall och skogiga partier med lövträd eller gran. Botaniskt fanns det inte speciellt mycket att titta på. Från Snäckers väster om Kappelshamn gick jag landsvägen fram till Kristi kanal där jag slog upp tältet på en terrass ovanför Kappelshamnsviken.

    Det har börjat mulna och det kanske stämmer som SMHI sa igår att det skulle bli regn. Det är inte mycket jag kan göra åt regnet, får njuta av kvällen med lite rödvin innan jag kryper till kojs.

  • Onsdagen den 11:e juni
    Regnet började vid sjutiden på morgonen så det var bara att somna om, skönt med sovmorgon. Kom iväg vid tiotiden och gick landsvägen mot Halls kyrka. Trevlig väg genom tallskog trots asfalt med mycket blommande växter i vägrenen. Tittade på Halls kyrka och vek av mot Hägvards. Det kom en och annan lättare regnskur men det var bara några gånger som jag var tvungen att söka skydd för regnet. Efter Hägvards gick jag längs inlandsklinten vid Helendeskog. Det var vått i gräset så det blev inte så mycket botaniserande i skogen utan jag fick nöja mig med det jag såg längs stigarna. Ville inte väta ner mina kängor för mycket eftersom det kan ta rätt lång tid att få dem torra om det fortsätter att regna. Under ett överhäng i klinten åt jag lunch och tur var väl det för det började regna ordentligt. Under två timmar satt jag där innan regnet upphörde. Det var lite tråkigt eftersom det inte speciellt mycket jag hade att göra förutom att titta på regnet!

    Gick ner mot stranden, spanandes efter alpnycklar men såg tyvärr inga, har sett den förut, både på Gotland och nere i Provence. En och annan rödsyssla fanns i skogen och överblommade St. Pers nycklar. Fortsatte uppe på klinten, här och där hade man en härlig utsikt över havet. Det var ganska kallt att gå längs stranden för den goda värmen jag haft under en och halv vecka hade blåst bort med de sydvästliga vindarna. Temperaturen var väl förmodligen ganska normal för årstiden.


  • Torsdagen den 12:e juni
    Natten var kall! Vaknade vid fyratiden på morgonen av att jag frös. Drog åt sovsäcken så att i stort sett bara min näsa och mun var utanför säcken. Efter frukost gick vandringen till Häftingsklint där rödsysslan stod i blom och vid stranden blommade strandkålen och här och var blåeld.

    Vid Sigsarvestrand gick tyska turister och plockade fossiler och efter en liten pratstund med en dansk man gick min vandring söderut mot Svarthäll. Vid den södra delen av Sigsarvestrand blev det lite klättring med packning över de nedrasande stenblocken. Till råga på allt började det regna så det gällde att hålla tungan rätt i munnen så jag inte halkade.

    Utanför reservatsgränsen stannade jag och slog läger för natten. Det blåste en kraftig vind från havet så det blev inget filosoferande utanför tältet den här kvällen.

  • Fredagen den 13:e juni
    Måste handla mat idag och det lär finnas en affär vid Stenkyrka. Åt frukost vid Ire å efter jag tvättat mig. Gick upp mot Ire gård och fortsatte

    längs väg 149 ett par kilometer innan jag tvärade över alvaret mot Ekebys. Inte mycket som blommade men jag såg gotlandssolvända, gräslök samt diverse fibblor. Kom fram till Stenkyrka men någon affär såg jag inte till. Gick till ett hus och frågade. Jodå, affär fanns men den låg vid väg 149, ett par kilometer västerut. Då hade jag gått över Ekebys i onödan alltså. Kvinnan jag talade med hade just öppnat en servering så jag passade på att äta innan jag fortsatte mot affären.

    Efter jag handlat vandrade jag längs en stig som gick parallellt med vägen till Lickershamn. Stigen var sandig och mjuk, lite omväxling mot hård alvarmark och vägar.

    Botaniserade vid sippervattnet vid klintens fot strax innan rauken Jungfrun, såg gräsull, tätört och kärrlilja. Njöt av utsikten vid rauken och fortsatte uppe på klinten där det bjöds på fina vyer här och var. Stannade vid Balsklint och slog upp tältet i skogen bland sårläka, skogskornell och blåsippa. Tältpinnarna var inte lätta att få ner eftersom det var fruktansvärt stenigt.


  • Lördagen den 14:e juni
    Det regnade under natten, skurar som väckte mig flera gånger. Låg länge på morgonen för att tältet skulle torka och funderade på vad jag skulle hitta på när jag kom fram till Visby. Skulle jag försöka hitta ett rum på vandrarhem eller skulle jag åka ner till Lasse i Burgsvik. Han hade sagt att jag var välkommen till honom.

    Bröt upp och gick längs klintkanten. Det var mycket vackert med utsikt över havet men tyvärr ganska kallt i vinden där inte skogen gav lä.

    Fyllde på mitt vattenförråd vid en pump i Nyhamn och fortsatte längs stranden söderut. Mörka moln tornade upp sig och snart började de första regndropparna falla. Slog upp tältet inne i skogen vid den första lämpliga plats jag fann. Det visade sig vara en plats med mycket mygg så det var bara att ligga i tältet och titta i taket.


  • Söndagen den 15:e juni
    Sista dagen på min vandring gick via Lummelunda bruk och på vägar fram till Brucebo där jag gick ner till stranden. Såg bl. a. pukvete och hybriden mellan bäck- och källfräne. Stranden var trevlig att vandra ända tills Snäcks semesteranläggningar, där asfalten tog över.

    Passerade campingplatsen och kom fram till Visby ringmur och gick längs den fram till busstationen. Försökte ringa till Lasse men fick inget svar. Såg att det skulle gå en buss till Burgsvik om en halvtimma. Beslutade mig för att åka ner på vinst och förlust, om Lasse inte var hemma så fick jag väl övernatta i tältet någonstans i närheten av Burgsvik.

    Fick fråga mig fram innan jag kom fram till huset och knackade på. Lasse var hemma och bjöd mig in. Middagen stod på och efter en varm dusch, den första sedan den 29:e maj, så satt jag till bords och åt vilket också kändes lite konstigt efter mer än två veckor i naturen liggandes på mitt ligg-underlägg. På kvällen satt vi och pratade länge innan vi gick och lade oss. Vad skönt det var att sova i en säng!

  • Måndagen 16:e juni
    Lasse och jag promenerade runt Mjölhatteträsk på förmiddagen, johannesnycklar och ängsnycklar stod i blom och jag kunde konstatera att det var mycket mer lövskog på Sudret. Resten av dagen pratade vi och jag tyckte det var härligt att bara göra i stort sett ingenting efter min vandring.

  • Tisdagen den 17:e juni
    Avresedag! Jag tog farväl av Lasse och tog bussen från Burgsvik. Vädret var mulet och regnet öste stundom ner. Resan var verkligen en sightseeing för bussen körde inte raka vägen utan körde fram till diverse samhällen innan den kom fram till Visby hamn, tjugo minuter innan snabbfärjan skulle avgå.

    Åt mat på färjan under resan till Oskarshamn och gick runt eller satt och sov i en vilstol.

    Anlände till Göteborg ganska exakt tolv timmar efter jag lämnat Burgsvik och visst var det skönt att komma hem även om jag haft några underbara veckor på Gotland. Kanske blir det en vandring på den södra delen av ön nästa år. Vore synd att inte gå den delen också.

    /text och foto Roger Gahnertz

  • Utflykt

    Badplatser
    Fiskelägen
    Fornborgar
    Gravfält
    Hamnar
    Insjöar
    Kyrkor
    Kämpgravar
    Medeltida hus
    Museer
    Naturres.
    Platser
    Raukfält
    Stenrösen
    Skeppssättn.
    Ängar
    Öar

    Ställen

    Näs
    Fårö
    Visby

    Annat

    Artiklar
    Artister
    Bildstenar
    Fauna
    Flora
    Geologi
    Historia
    Maträtter
    Mytologi
    Målningar
    Runor
    Sagor
    Skulptur
    Slipskåror
    Årtalshistoria


    Sök med ett ord

    Visby placera märke

    Väg högerklick
    Sök gata i Visby


    Gotlandsguiden

    Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

    - Kontakta Annika Lindh.

    Gotland på mobilen

    Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

    www.guteinfo.com/mobil/

    Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
    131 615 002 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50