Näs utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Näs

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Näs

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Ur Gutasagan

"Oc vpp ginum ryza land so fierri foru þair at þair quamu til griclanz. þar baddus þair byggias firir af grica kunungi. vm. ny. oc niþar kunungr þann lufaþi þaim Oc hugþi at ai miþ ann manaþr wari. siþan gangnum manaþi wildi hann þaim bort wisa En þair annzsuaraþv at ny oc niþar wari e oc e Oc quaþu so sir wara lufat. þissun þaira wiþratta quam firir drytningina vm siþir þa segþi han. Minn herra kunungur þu lufaþi þaim byggia vm ny. oc niþar. þa ir þet e oc e þa matt þu ai af þaim taka. So bygþus þair þar firir. oc enn byggia oc enn hafa þair sumt af waru mali"

Översättning av Holmbäck och Wessén

"Och upp genom Ryssland, så fjärran for de att de nådde till Grekland. Där begärde de hos grekernas kung att få slå sig ned i ny och nedan. Konungen lovade dem det och han trodde, att det ej var mer än en månad. Sedan månaden var till ända ville han visa bort dem, men de svarade att ny och nedan var alltid och för evigt och de vidhöll, att detta var dem så lovat. Denna deras tvist kom omsider också upp inför drottningen. Då sade hon: "Min herre konung, du lovade dem att slå sig ned i ny och nedan, då är det för alltid och evinnerligen. Då må du ej taga denna deras rätt ifrån dom." Så slog de sig ned där och bo där och än idag hava de i sitt tal spår av vårt språk."

Kommentar

Via floderna i Ryssland kom utvandrarna småningom till Grekland, dvs någonstans vid Svarta havet (på 1700-talet fanns det fortfarande folk på Krim som talade ett gotiskt språk vilket således också borde ha varit fallet då Gutasagan nedtecknades på 1200-talet; månne var det de gutniska utvandrarna från århundradena strax efter Kristus som förde dit språket. Forngutniskan är förresten det språk som står närmast det språk som kallas gotiska), se också sidan om Underbara Gotland - språket.

Gutarna ber att få bosätta sig där i såväl ny som nedan, och det kanske är typiskt gutniskt. De omdiskuterade slipskårorna i sten och häll på Gotland, cirka 3.500 sådana finns, påstås vara så pass samordnade att de har med solens och månens upp- och nedgång att skaffa, dvs det typiskt gutniska skulle vara att de hänvisade till månen i stället för något annat.

Att gutarna fordom hade kontakter åt Grekland till är väl kanske en av anledningarna till att de var de ledande handelsmännen på Östersjön i över 1.000 år och omkring 80% av alla vikingatida silverskatter har hittats på Gotland.

För skoj skull kan vi tillägga att en fastländsk forskare, jag kommer inte ihåg vem, gjort sig lustig över det där med att tvisten småningom kom till drottningen och får anledning att dra slutsatsen att gutarna gick kjolvägen. Det är förstås svårt för en beläst forskare att skilja på kjolvägen och sängvägen. Men det gör ju inte särskilt mycket, vi andra vet ju. Och läs för allt i världen inte sidan om vad raukar egentligen är och inte heller den om ett nytt ord.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Näs
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 601 040 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50