Mulde Gårds utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Mulde Gård

Fröjel Mulde
623 55 Klintehamn
Tel: 0498 - 24 01 40, bostad: 0498 - 500 97
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
På dopfunten i Bro medeltida kyrka finns ett par annorlunda scener utöver den cirkel av heliga gubbar som det inte är gott att veta vilka de är, lärjungar, evangelister och såna kantänka. På bilden ovan befrias Adam och Eva, och några till, av Jesus ur dödsriket.

I trosbekännelsen sägs som bekant bl a att Jesus är Guds enfödde son och vår Herre, vidare att vi tror på honom samt att han är:

"...avlad av den helige Ande,
född av jungfrun Maria,
pinad under Pontius Pilatus,
korsfäst, död och begraven,
nederstigen till dödsriket..."

Och det är just det som visas ovan. Han är nederstigen och räddar folk, det är vad han gör, men först efter att han bräckt porten till dödsriket och fjättrat Satan. Poängen med det hela, såvitt jag begriper av Bengt Stolt i skriften "De hundra kyrkornas ö 1991", där han skrivit en artikel om detta, är att folk som levde i början av Bibeln jämväl omfattas av hans frälsning.

Dopfunten i Bro är tillverkad vid pass anno 1200 av Sigraf, och visar nog den äldsta framställningen på Gotland av det hela, men den är rätt vanlig i kyrkorna där passionsmålningarna från 1400-talet ofta visar detta, som t ex i Gerum kyrka:

Passionsfrisen i Gerum
Del av Passionsmålningarna i Gerum medeltida kyrka.

Kopparporten är bräckt, Adam och Eva befrias, Jesus har korsgloria och segerfana medan ilskna djävlar viftar armar, som den älskade Laleh säger. Nutida folk står väl oftast undrande inför allt detta och frågar sig var i helvete såna skildringarna kommer ifrån. Och det är i och för sig rätt, ty bakom porten ligger Dödsriket som enligt Bengt Stolt på medeltiden antogs vara den översta våningen i underjorden av Helvetet - italienaren Dante har som bekant skrivit en hel bok med vers om detta som ibland sägs sammanfatta medeltidens tankevärld om sådana saker. Nu säger Bengt Stolt att någon djävul brukar inte avbildas i sammanhanget, t ex bakom Adam och Eva, men nog sitter det en behornad anka och frustar eld bakom murarna på bilden ovan.

Fris från Gammelgarn kyrka
Fris från Gammelgarn medeltida kyrka

Jesus fjättrar ju Satan i sammanhanget, något som kanhända betyder att det goda vinner även om man kan tycka att det därmed borde stå 1-1, oavgjort, ty den gamle ormen lyckades ju få Adam och Eva att äta frukt (det bör förresten också du göra).

På bilden ovan ser du i alla fall hur Satan är fjättrad med en kedja som är låst med ett bultlås. Och allt det här var bekant för medeltidens människor, ty berättelserna som klart och tydligt återges på såväl skulpturer och målningar i kyrkorna återfinns i Nicodemusevangeliet (Pilatusakterna), som nedtecknades ett par hundra år senare än de som finns i Bibeln. Därtill, säger Bengt Stolt, framfördes det måhända skådespel under medeltiden av just dessa berättelser från det 20:e kapitlet, dvs alla kände till det hela till skillnad från nutida folk som förmodligen undrar vilka tankar som snurrade i skallen på dem som tillverkade utsmyckningarna.

-Jo, välbekanta tankar!

Annorlunda är det i dag, där det finns tonvis av TV-program som handlar om övernaturliga saker som emellertid är så mystiska att bilderna mestadels är mörka och suddiga. Eller för att tala med Dostojevskij: "Synliga bevis från den andra sidan, har man hört på maken?"

- Folk verkar ha varit klarare i skallen på medeltiden.

Ps. Ovan i texten står det "viftar armar" vilket är ett väldigt bra uttryck som jag har snott från Lalehs fantastiska låt "Bjurö klubb". Det är hon själv som viftar armar, sjunger hon, den fantastiska flickan. Ds.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 592 813 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50