Mästerby utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Mästerby

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Mästerby

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Mästerby
Kyrkans kontaktuppgifter
Mästerby 1361
Mästerby Fjäle 1:4
Mästerby hembygdsförening
Rapporter slagfältet

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Det jordtäckta röset mitt i bilden är minst från bronsåldern, 30 meter i diameter och 3,5 meter högt. Bara det är förstås en anledning att besöka platsen men vi ska visa dig lite mer och att man kan se årtusendena, bara man kikar efter lite.

Bilden ovan är tagen från sydväst, strax ovanför den lilla grusväg som tar dig till platsen efter Bygdegården, det står "Bolarve 3" på skylten om jag minns rätt.

Årtusendena

Tidsresan börjar emellertid 500 meter rakt norr om röset, på en åkerlapp bakom ett hus, Sigsarve i Alskog (Anette och Thomas Hult bor där 2017), och i stenåldern.

Stenåldersboplats i Garde

Stenåldern

Strax nedanför de vita snåren (blommande tynne/slån, fotot taget 13/5-2017) påträffades då marken uppodlades 1911 en massgrav från stenåldern. Där låg tio vuxna, två unga och ett barn; man fann också en flintyxa, flintskärva, och en vildsvinsbete (jag har förresten hittat en stenyxa ungefär mitt i bilden då jag hjälpte far min att plocka sten).

Och då är vi tillbaka i tiden minst 4-5.000 tusen år, stenåldern slutade vid pass 1.600 år f.Kr. I boken om Garde står att man inte säkert vet att det har bott folk i socknen på stenåldern, men även om åkern faktiskt ligger i Alskog socken så är det bara några hundra meter till Garda (just här delar landsvägen Garde och Alskog socknar åt).

En av stenåldersfolkets boplatser ligger uppe på backen bakom tynnesnåret, där det också finns någon stensättning, och 300 meter åt nordväst finns en domarring, som dock sägs vara från bronsåldern.

Bronsåldersröse i Garde

Bronsåldern

Nu är vi tillbaka till det jordtäckta röset på Visbjerg (det var inte tänkt att du skulle gå att kika på en åker), som du ser uppe till höger på bilden, rakt österifrån. På bilden syns en liten vall som går rakt upp till röset, det är den södra vallen, det går en likadan 10 meter norrut.

Den finns alltså en väg rakt från soluppgången upp till röset som är omgärdad av låga vallar. Och det är nog just detta som har givit platsen dess namn - Visbjerg - som betyder Offerberget. Riktigt vad folk haft för sig här under några tusen år sen vet vi inte, och inte heller vad som finns inuti högen, men att Länsstyrelsen på informationsskylten försöker döpa om platsen till Majbacken är stötande.

Skeppssättning i Garde

Ännu mer bronsålder

Om du parkerade bilen på backen så kan du inte undgå att märka att du ställde den rakt under en kraftledning. 300 meter sydväst ut från Visbjerg, på andra sidan vägen, fortfarande rakt under kraftledningen ligger 20 runda stensättningar, 5-9 meter i diameter, och ytterligare några hundra meter sydväst, fast 50 meter in i skogen, ligger delar av en skeppssättning, som rimligen är från bronsåldern. Vad gäller stensättningarna så kanske de är senare, dvs från järnåldern.

Visbjerg, Garde socken

Järnåldern

Den bergskant som från Visbjerg löper sydväst ut strax över en halv kilometer är en utstickare av det ena av två stora rev som bygger Gotland, se geologi på sidan om sojden i Autsarve. Visbjerg och ovannämnda stensättningar ligger på Gardes andra höjdnivå, nerför backen i Bolarve i den lägsta nivån, den tredje, som du ser på bilden.

Nu börjar själva promenaden

Det är först nu du ska börja promenera efter att ha varit uppe på offerkullen och kikat lite; trojaborgen är sentida men kullen och gravhögar runtomkring är på riktigt.

Från parkering vid informationsskylten går en liten stig österut, efter 50 meter står du på en kulle och har utsikten på bilden. Åt höger på bilden kan man ta sig ner från berget varvid man kommer fram till vägen men också en liten åkerväg som fortsätter neråt, fortsätt den till du kommer till Käldänge, 150-200 meter, ty där är förutom det sköna änget med mångahanda blomster lämningar från järnåldern tydliga, kämpgravar (husgrunder) och stainvast (stengärsgårdar).

Men först ska sägas utifrån utsikten att nerför backen, rakt österut, tvärs över vägen, ligger en offerkälla från hedenhös och på nästa åkerlapp åt vänster från utsikten ligger det några sliprännor i hälleberget.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Mästerby
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 748 457 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50