Lau utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Lau

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Lau

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Lau
Kyrkans kontaktuppgifter
Lau socken

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Allekvia löväng är en av Gotlands cirka 140 kvarvarande ängar, dels ett 3,9 hektar stort välhävdat änge och dels löv- och betesmark om syd och väst.

Informationsskylten säger att lövskogen främst består av ek, ask, lundalm, vildapel, rönn och vårtbjörk men att mellan träden återfinns "buketter" av hassel, skogskornell, getapel, nypon och slån.

Änget bjuder en skön promenad och en stunds avkoppling från "denna världens ondsko och strid", som Bellman uttrycker det efter att han sagt att vi kära bröder borde få supa i frid.



Genom änget löper en naturstig som är värd att gå och det tillhandahålls en informationsfolder till promenaden.

Att följa stigen medför att man får lite mera kunskaper om naturen och ett alldeles utmärkt exempel på skillnaden mellan hävdat och ohävdat änge.

Till alla dem som under århundradens lopp har skött om ängena på Gotland får man rikta ett stort och varmt tack, ty ängena är till glädje för alla besökare.



Vi kan berätta att det på informationsskylten stod att i holkar och håliga träd häckar fåglar som halsbandsflugsnappare, stare, skogsduva medan rödhaken, koltrast, svarthätta, trädgårdssångare och lövsångare föredrar områden med mera buskar. I slutet av maj och ungefär fram till midsommar kan man få höra näktergalen ge hals, men skall det vara någon större poäng med detta så skall man alltså vara där sena kvällar eller mitt i natten.



Allehanda växter och träd finns att se och är du tillräckligt uppmärksam kan du få se en stor finkfågel vid namn stenknäcken eller kanske rent av en halsbandsflugsnappare.

Fordom var ängarna på Gotland betydligt flera eftersom ju "äng är åkers moder" och gav hö och löv till djuren, ollon åt svinen (det finns fortfarande obsoleta lagar kvar i Byggningabalken om det där: Huru svin i ollonskog må hållas), virke, ved och nötter åt folk.

På våren blommar sånt som svalört, blåsippor och vitsippor i massor, och är man nyfiken kan man få se vätterosen sticka upp näsan under en hassel (bilden på vätterosen ovan är dock inte tagen i änget).

Sommartid domineras floran i änget av sånt som midsommarblomster, ramslök, brudbröd, humleblomster, ängskovall och teveronika.

I Allekvia änge kan Du nog få ihop en bukett att lägga under kudden på midsommarafton och drömma om en sån där Benny (en gute alltså, han som vann den där tävlingen vad den nu hette igen).



Att gutarna trivs gott i sina ängen är allbekant, så är hoppeligen också fallet i Allekvia änge i Endre socken en bit norr om mitten på ön, fast lite väster till.

Ortsbefolkningen firar nog midsommar, dricker kaffe, dansar med barnen och umgås av hjärtans lust bland kakor, tårtor, gutniska lekar och kaffehalvor.

"Det skall vara gott att leva", sjöng Galenskaparna i TV på 1900-talet, och det skall det väl...

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Lau
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 197 935 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50