Klintehamn utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klintehamn

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i närheten

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Bilden ovan tog jag den 2 april 2006, någorlunda sent på kvällen. Alldeles ovanför skogen mitt i bilden sticker ett kyrktorn upp. Jag står norr om sjön.

Lina myr

På östra sidan ser jag tvärs över vattnet ett kyrktorn till sticka upp. Det är inte alltid gott att orientera sig efter kyrktorn eftersom nästan 100 sådana syns på hela ön.

Lina myr

Täta dimmor ligger över skogen, nästan som en sån där regnskogsbild man ser på TV. Ett skogsbryn, en liten dal, nästa skogsbryn.

Det är förstås inga översvämningar av den förfärliga magnitud som har drabbat centrala Europa, men blött nog i alla fall med gutniska mått mätt. Det måste ha varit en alldeles fantastiskt vacker fågelsjö innan myren dikades, bl a var Aftonbladets grundare med på ett hörn - att det var Sveriges största och bästa fågelsjö innan utdikningen vet kanske alla.

Kyrktornen på bilderna ovan tillhör Hörsne respektive Vallstena. Den översvämmande ån kallas Gothemsån och sjön är därför Lina myr. Poängen med bilderna är att vanligen flyter den den 5-10 meter breda ån genom myren, och det är allt, men nu är det översvämning. Det är gräsligt vackert när solen dalar, fast det är förvisso vägen mellan Hörsne och Gothem alltid.
Lina myr

Historisk överkurs
Vi kan lägga till en liten historisk kommentar också, om Birka. Det sägs nämligen i någon av skrifterna där Birka nämns (det står inte klart och tydligt var det låg) att man kunde segla in till staden norrifrån. Det finns forskare som tror att Birka kan ha legat i Björke, nästan mitt på Gotland, se Gutnaltinget - marknadsplats, varv.

Ett problem som har dykt upp är hur man kan segla till Björke norrifrån, och eftersom man tycks mena att det måste ha varit från den nordvästra sidan så försöker man konstruera vattenvägar från Kappelshamn, Tingstäde träsk och sånt. Det är svårt, däremot Gothemsån, se Vattenvägar på Gotland.

Gothemsån

Här är en bild på Gothemsån (översvämmad) strax vid offerkullen vid vägkanten mellan Vallstena och Gothem - bara att segla på vikingatiden, inga problem.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Klinte
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 531 607 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50