Kappelshamns Campings utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kappelshamns Camping

Snäckersvallen
624 55 Kappelshamn
Tel: 0498-22 72 70
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
Den 6/9-2014 hade Per-Ove (Pea) och Sonja bjudit in lite folk och därtill satt upp en skylt vid vägens kant för att visa upp det kulturarv de har i sin snickeriverkstad. Med kulturarv menar jag inte att en myndighet har använt sin stämpel, utan på riktigt: de kluriga gubbarnas lämningar till oss.

Jag skall längre ner tala om vad folk på bilden håller på med.

Snickarverkstan i Ala

Emil Qviberg, Peas farfar, var gift med en bonddotter uppåt socknen till men bondelivet föll honom inte på läppen varför han utvandrade till Amerika, jag tror det sas att han var iväg ett par gånger, men kom tillbaka. 1914 var snickeriet i Ala färdigt.

Fogsvansen på bilden ovan var en av de saker som Emil hade med sig hem från Amerikat, hans namn står på, och den hänger ännu där på sin spik, används ibland och Pea sa att det är en alldeles utmärkt såg.

Lokomobilen

Ett problem var hur maskinerna skulle drivas. På bilden ser du den andra kraftkällan, en lokomobil, en ångmaskin som utvecklade 2,5 hästkrafter, ångan såväl värmde verkstaden som via remmar drev maskinerna (den första ångmaskinen som användes var mindre och finns till beskådan på Wanges gårdsmuseum). Lokomobilen används dock inte längre utan kraften kommer från en annan källa, som för övrigt använder kopplingen från en A-ford för att överföra kraft (på ett annat ställe sitter en bakaxel till en Cheva).

Remmar

I taket sitter det remmar och hjul överallt, här och där dyker remmar ner till maskinerna. Allt fungerar.

Snickarverkstan i Ala

Pea, mitt i bilden, berättade historien, gav oss namn på de olika maskinerna och demonstrerade några. Han visade olika stål och mojänger och vad de används till. Han klappade en maskin och sa "den här gör man fyrkantiga hål med", och en kvart senare gjorde han ett sådant.

Snickarverkstan i Ala

Man inser inte först storheten i verkstaden, när man kikar in i den. Maskinerna ser ut som maskiner, lite ålderstigna kanske, men senare lär man sig att de har byggt dem själva. Visst har de köpt några bord och stål, men maskinerna och hela systemet för drift är uppfinningar. Det hela är ett mästerverk, klurighet över normala gränser, och det är inte förrän jag kommer hem som jag inser vad jag har sett.

Snickarverkstan i Ala

Jag ser ångledningar, ångvärmelement längs väggarna, remmar överallt för att driva maskinerna. Vad är det här? Det är väl bara att sätta i kontakten.

- Nej, vänta nu, ström...

Snickarverkstan i Ala

En maskin som tillverkar lister, remdrift, fungerar fortfarande alldeles utmärkt.

Snickarverkstan i Ala

När Ala kyrka brann 1938 fick Peas far Albert, Emils son, uppdraget att snygga till den igen. Och det gjordes. När Pea demonstrerade en maskin sa han att den här gör man lister med, "det sitter såna i predikstolen om ni kikar efter".

Snickarverkstan i Ala

De hade vänligheten att bjuda på kaffe, också, tackar, och som du ser så sitter det ett par hjul och lite annat utanpå huset, man förstår att det är något annorlunda.

Snickarverkstan i Ala

Här ser du vad folk gjorde på långbänken på den översta bilden, en frågesport. Jag deltog inte för mina kunskaper om sådana saker är skrattretande, men däremot funderar jag på vad jag egentligen såg i den där verkstaden.

Vi har tidigare uppmärksammat Wanges gårdsmuseum, där man kan följa kluriga gubbar genom århundradena. Snickeriverkstaden i Ala ger ett annat intryck. Det är förstås samma gubbar, arbetsglädje, händighet och klart förstånd, men med lite eftertanke så ser du faktiskt industrialiseringen i mikroformat.

Snickeriverkstaden i Ala är ett storverk, och är inte den värd att spara och vårda till framtiden så är jag Kalle Anka.

Besök

Verkstaden är i privat vård, används så smått. Vill du besöka snickeriet, kontakta först Per-Ove Qviberg på tel 0498-550 10.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 968 774 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50