Kappelshamns Campings utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kappelshamns Camping

Snäckersvallen
624 55 Kappelshamn
Tel: 0498-22 72 70
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
Den 1/9-2019 höll styrelsen för föreningen Jordgumman, som arbetar för att öka såväl kunskapen om som att öka tillförseln av grundvatten på Gotland, ett kortare möte utanför Tingstäde kyrka i väntan på dagens guide Karin Mårtensson från Rings Hejnum, eldsjälen, som varit med om att anlägga våtmarken Killngmyr i Hejnum tillsammans med de andra markägarna av området, bl a Visby Stift.

Killingmyr, våtmark, Hejnum

Killingmyr, som Karin förresten uttalade med hårt k, inte tjillingmyr alltså, är 30 hektar stor, ligger alldeles öster om Tingstäde träsk och är ett tillrinningsområde till detta ehuru strax ovanför Killingvät finns en ås som medför att nederbörden söker sig söderut i stället. Det är inte ens en kilometer till Orgvätar sydöst om Killingmyr som samlar nederbörd och skickar det vidare söderut.

Killingmyr, våtmark, Hejnum, Karin Mårtensson

Här redogör Karin för myrens öden under senaste århundrandet - man har både dikat ur och stängt utflödet. Markägarna samarbetar i nutid med Länsstyrelsen och Visby stift, som båda har gjort berömvärda insatser, ty en våtmark som denna är en naturlig vattenrenare och kolfälla, dvs den binder massor av sånt vi inte vill ha i luften, skapar rent vatten och på nåt magiskt sätt gör växter av kol, vatten och sol.

Det är Karin som sitter, Jordgummans styrelse står och Mats-Anders Boman i hatten slöt upp. Det beslöts förresten vid kyrkan att Jordgumman att skulle kika lite på det här med studiecirklar och lite annat för att öka förståelsen varifrån grundvatten kommer, hur det renas och vad man själv kan göra så att barnen åtminstone har bra vatten att brygga det där glaset öl av som Hasse och Tage sjöng om.

Killingmyr, våtmark, Hejnum

En våtmark är inte bara bra för vårt vatten utan också en miljövinst på alla sätt, såsom biologisk mångfald och djurliv. Och därför kom ett gäng gäss dragande över oss när klockan började närma sig åtta på kvällen. Det var en vacker tur och Guteinfo tackar såväl Jordgumman som Karin för den trevliga kvällen.

Personliga tillägg

Eftersom kommunen inte varit med på resan att återskapa våtmarken och inte heller har några öron så har de beslutat att fördämningen ska öppnas emedan de anser att vattnet behövs i Tingstäde träsk, som är en av de stora vattenkällorna till bl a Visby.

I dagarna har också kommunen och Cementa slutit ett avtal om att företaget ska förse kommunen med vatten som en sorts kompensation för det vatten som företaget förbrukar och pumpar bort från kalkbrotten. Det är säkert bra, och kanske vore det bra om Cementa tillförde Killingmyr en attans massa vatten när det behövs.

Är du intresserad av att lära dig mer om vattenfrågor, hjälpa till osv. så finns det en grupp på Facebook som du kan gå med i och skaffa dig mer information: Grundvatten på Gotland.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 955 939 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50