Hogrän utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Hogrän

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Hogrän

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Hogrän
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Bilden ovan visar inte den medeltida kyrkan i Guldrupe sköna socken utan en bild från 1100-talet på dopfunten i Eke kyrka av mäster Sigraf, se Stenmästarna. På bilden ses en av de tre vise männen komma ridande men också två tornhuvar med "lågpyramidalisk form", som den store undersökaren av Gotlands medeltida kyrkor Roosval kallar formen i Fornvännen 1938.

Guldrupe kyrka

Och det råkar vara ungefär så som Guldrupe kyrka ser ut ännu i dag; annars är det mestadels gotiskt spetsiga tornhuvar som sträcker ut mot höjderna utom de som i senare tid vanställts av "experter", som t ex Västerhejde, Lokrume boddu, Grötlingbo och S:ta Maria i Visby. Guldrupe kyrka har dock kvar sin tornhuv, nog inte bräderna utanpå men resten.

Tornhuven i Guldrupe är i och för sig vacker och intressant men det finns något ännu intressantare på balkarna som bär upp huven.

Runor, Guldrupe kyrka

Det finns nämligen ännu kvar runor, förmodligen från byggnadstiden i början av 1200-talet, som visar hur balkarna ska sitta. Runan på bilden är nog ett "W" och betyder månne att balken ska infogas på västra sidan (jag är inte bra på runor). Det står på balkarna bl a sånt som: "austr: nor..." = öster norr och "austr:supr" (au:su..) = öster söder.

Runor, Guldrupe kyrka

Men det är inte enbart runor som pekar ut vädersträcken för hur balkarna ska sitta utan det finns annat också, litteraturen (Erik Bohrn, Fornvännen 1938), säger att det också står "skiiri" och "statiri" men vad det kan betyda har man inte kommit på än.

Runor, Guldrupe kyrka

Också runliknande tecken är återfinnandes - dessa visar var hjärtstocken ska stå.

- Snyggt!

För den kronologiskt intresserade kan vi tala om att tornet på Guldrupe kyrka byggdes före ringmuren i Visby, som somliga fortfarande tror är Gotlands största sevärdhet.

En varning också. Brädan till höger visar den klena stege som leder upp till bjälklaget. Det är ingalunda envar givet att klättra upp där. Och inte heller är tornet öppet för allmänheten, dörren är låst och det är nog bra, men vill du prompt se runorna så kontakta kyrkan. Och vill du bara se hart när vikingatida träkonstruktioner så är måhända Garda kyrkas takstol att rekommendera, även om en stege också där är inblandad.

Skottglugg, Guldrupe kyrka

Till sist ska jag visa vad som oftast kallas ljusinsläpp, det är mörkt i tornet, men som envar kan se så är det en regelrätt skottglugg; du ser gluggen på helhetsbilderna av kyrkans södra sida, där den är finns eftersom kyrkans ingångar ligger i detta väderstreck.

Det har hävdats att alla torn på Gotlands medeltida kyrkor i själva verket är försvarstorn. Och så torde alltså fallet vara också i Guldrupe helt enkelt därför att kyrkklockor ännu inte kommit i bruk när tornet uppfördes och ljusinsläppet är som synes en skottglugg. Förutom kyrkornas torn finns därtill också fristående försvarstorn på en del ställen, dvs kastaler. Hur försvaret kan ha utvecklats i samklang med Gotlands organisation spekulerar jag om på en sida om en fornborg i Kräklingbo, se Kastaler och försvarsorganisation.

Och för skoj skull kan vi säga att Visby ringmur brukar skryta med 29 marktorn (över 50 om man räknar med sadeltornen). På landet står det nästan fyra gånger så många marktorn.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Hogrän
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 621 370 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50