Hamra utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Hamra

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Hamra

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Hamra
Hamra socken
Kyrkans kontaktuppgifter
Tromben 2009

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Vad än den lede svansbäraren frestar de fromt bedjande kvinnorna med så får de hjälp ovanifrån, ty en ängeln stiger ner och slår den jäveln i skallen!

Bilden ovan är bara en del av en målning, som består av tre delar och som jag antar hänger samman. Om det är skvallrande kärringar så tycks målningen gå åt fel håll. Längst till höger, bilden ovan, sitter kvinnorna och gör vad kvinnor bör, i mitten tar en demon tag i en kvinna för att släpa bort henne och längst till vänster sitter ett par ledsamma figurer och prickar av hur många som trasslat in sig i den ondes nystan.

Mitten visar detta:



Frestaren är framme och rycker i kvinnorna, här frestas det ordentligt. Det sägs att det är skvallrande kärringar emedan frestaren har långa öron (spetsat öronen), men kvinnor är å andra sidan ett utsatt släkte i Bibeln så fresteriet kan säkert gälla en hopen andra saker också.



Den första tredjedelen av målningen visar som ovan. Jag antar att smådjävlarna håller räkning på hur många kvinnor de lyckats fördärva. Man kunde väl tycka att det är Gud som borde hålla räkning eftersom på domedagen har sånt betydelse, men det gör han säkert ändå kan tänka.

Här är hela målningen:



Riktigt hur gammal målningen är vet jag inte, 12-1300-tal att gissa, och man kan väl vidare anta att någon bygdekonstnär förfärdigat det hela. Det finns inte så mycket kvar av sånt här som man skulle vilja önska, ty kyrkornas inre har förändrats många gånger under seklernas ihärdiga gång.

Den spiknyktra samtiden förefaller dock ha en annorlunda syn på pratande kvinnor. Nyligen hävdades i ett program på tv att det i själva verket är tack vara kvinnor som vi människor har utvecklat ett så rikt språk att vi till och med lyckas förstå varann emellanåt. Kvinnorna samtalade nämligen när de såg efter barn och grottan medan männen som var på ute jakt kunde nöja sig med att framstöta något gurgel när de såg en mammut eller så.

Det är dock inte svårt att gilla de himmelska makternas tilltag, att skicka ner en ängel och slå frestaren i skallen med en påk, eller som Ferlin säger: "Skär dig en stadig påk, ty den klär i alla väder och talar ett tydligt språk". Härmed emellertid inte sagt att kvinnor bör hålla klaffen, trots att en av kristendomens grundare, Paulus, ju säger att kvinnor just jämt skall göra detta i kyrkan. Måhända är detta budskap från Paulus vad målningen i Linde kyrka i tysthet vill tala om för besökande kvinnor.

Ps. Bilden på hela målningen kommer från sidan om kyrkan, så vill du skicka just den bilden som vykort så får du surfa till sidan om Linde kyrka och klicka på vykort, annars kan du använda Vykort strax nedan som vanligt.

Till sist skall vi tillägga att alla kvinnor bör låta bli att skvallra också på väg till kyrkan, se Bro Stainkällingar.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Hamra
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 606 133 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50