Information
Gotlands klimat
Den stora värmeväxlaren Östersjön påverkar Gotland mycket - det är möjligen 2,5 mil till havet när man är som längst ifrån det.
Översiktligt kan man säga att våren ligger en vecka efter och att klimatet är milt för att vara så långt norrut, t ex har sydsvenska höglandet omkring 150 frostnätter medan Gotlands kuster bara har 100. Somrarna är oftast varma med många soltimmar - Gotland brukar ju vinna solligan med strax över 2.000 soltimmar varje år.
Våren exploderar ur ingenting, bom säger det, sen kommer blomstringstiden med lust och färgring stor, alldeles som i den gotländska skolavslutningspsalmen. Och höstarna är långa, eftertänksamma och så ljumma att vi fortfarande badar och spelar golf när normalsvensken funderar på ett pipstopp och en god bok.
- Öhh, tja, pilutta dig!
Vad gäller nederbörd så är det jämfört med syd- och mellansverige torrt, på sina ställen mycket torrt. De inre delarna av Gotland har en normal svensk årsnederbörd, ca 550 mm, men vid kusterna sjunker det dramatisk till omkring 430-490 mm. En större andel av nederbörden faller under april-september, en stor del av regnet kommer rent av skyfallsvis på eftersommaren.
Vintrarna är oftast olidligt milda, grått och lite slask (slojte) är vad som åstadkoms. I slutet av januari brukar det dock vara vinter, men det skiljer mycket år från år.
För besökare Om man vill se ängarnas blomsterprakt skall man nog till Gotland redan i maj, spela golf på gröna gräsmattor kan man göra redan i april. Njuta av den långa sköna sommaren kan man göra ända fram i september.
I juli kan det vara trångt, men välkommen i maj, juni, augusti och september också!
/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse
|
Länkar
Länktips Gotlands klimat - SMHI
På Guteinfo Klimatzon 1 Tryffel Väderlänkar
|