Gothem utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gothem

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Gothem

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Gothem
Gutar förr, Gothem
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Några flygbilder kanske kan vara kul att titta på. Vår tidigare fotograf Björn Pettersson var ute och flög en del, plåtade ett och annat, vi har publicerat somt och somt annat kommer att publiceras.

Ringmuren ser Du tydligt med sina tinnar och torn där innerstaden tar slut. Tornet med rött tak är Dalmanstornet. Rakt inför detta torn har Du domkyrkan S:ta Maria, och en bit framför domkyrkan står systerkyrkorna Drotten och S:t Lars, lite snett uppåt åt höger om dem står den stora ruinen efter S:ta Carin på Stora Torget mitt i Visby innanför murarna (vi säger aldrig innerstaden). Du borde ha sett S:t Mikael också, men av den kyrkan återstår det endast murar under marken, och ryska kyrkan skulle också ha varit synlig om det hade varit medeltid när fotografen flög.

Vi kan väl berätta att stadens rådhus under den senare delen av medeltiden låg på Stora Torget längs med S:ta Carin. Det kanske rent av är dessa konstiga skarvar man ser på gaveln av S:ta Carin när man sitter på Bakfickans uteservering i det nedre högra hörnet av Stora Torget och njuter omtanke en stund.


Här har vi den norra delen av ringmuren. Den stora ruinen i det högra, nedre hörnet är S:t Nicolai, och den port som vägen går genom kallas Norderport (vi säger aldrig Nordertorn). Det var förresten i S:t Nicolai som Petrus de Dacia satt och emellanåt tänkte på Kristina då han skrev hennes levnadsteckning. I förbigående måste vi tillägga att Petrus ibland kallas för Sveriges första författare, och det kanske är sant, men det där med Sverige är lite överdrivet härifrån patriotiskt håll ty karln var gute. Han anses ju ha översatt och bearbetat skriften "Ett fornsvenskt legendarium" och det kanske han gjorde i samband med att han upprättade det första kvinnliga dominkanerklostret i Skenninge.

Nedanför Norderport utanför ringmuren ligger grönområdet Nordergravar, utomordentligt vackert, och tornen där heter uppifrån Långa Lisa och S:t Göransporten (fordom "Andre lång Henrik"). Ovanför Norderport återfinns den norra delen av Östergravar, där man kan se lite av de stenbrott som givit gravarna dess namn. Den skarpsynte ser också en liten vinkel på ringmuren alldeles efter Norderport, vilket är Mynthuset som stod där före muren byggdes.

Vägen som går ut genom Norderport svänger vänster och då kommer man till lasarettet, vilket ibland kan vara bra att känna till, och rondellen nästan uppe i vänstra hörnet kallas för "Rondellen vid Norrgatt".


Vi ser återigen Nordergravar längst ner på bilden; S:t Nicolai ligger en bit upp på den högra sidan av kortet. Alldeles innanför Norderport ser vi att vägen delar sig i tre (egentligen fyra för det går en väg åt höger längs insidan av muren ner till Paviljongsplan också).

Svänger vi vänster vid insidan av Norderport så kommer vi uppför Rackarbacken till Klinten. Den som har läst på vet att vi passerar såväl Mynthuset som själva Bödelns egenhändigt uppförda hus.

Tar vi vägen rakt fram innanför Norderport så kör vi rakt mot Domkyrkan (man får emellertid inte köra så). Alldeles framför Domkyrkan, längs den högra sidan av vägen ligger ett tämligen stort hus där Visby stift har lokal i dag. Snett bakom det huset ligger den oktogonala (åttakantiga) ruinen efter Helgeand, som syns på bilden om man anspänner seendemusklerna en smula.

Grönområdet utanför muren ovanför Norderport är Östergravar som sträcker sig ända till Östercentrum med parkeringar och allt, och man kan alltså promenera nästan hela vägen till Österport.

Man får ju inte köra i Visby innanför murarna hur som helst och det är därtill inte särskilt klyftigt om man inte känner till staden. Vad gäller stora fordon som bussar så är det direkt oklyftigt att köra genom en port in i det gamla Visby ty vägnät, vägbredd och liknande är i stort sett medeltida och många är de fordon som fastnar i gränderna varje år (på en del ställen måste man faktiskt vika in backspeglarna på en normalstor buss).

Snälla, kör inte in om Du inte vet vad Du gör.


Här är Visby från söder, och Du ser den södra delen av ringmuren ganska långt ner på bilden. Ungefär där muren vinklar åt norr återfinns Söderport, som leder in på Södertorg; Adelsgatan ligger rakt fram om man står i porten och kikar in på staden.

Svänger man åt vänster innanför Söderport och följer vägen på hitsidan av Södertorg och svänger höger neråt åt stan alldeles efter det lilla grönområdet så befinner man sig i Slottsbacken. Gatan har förstås fått sitt namn efter Visborgs slott som låg nere i vänstra hörnet av bilden (det finns ruiner kvar utanför muren i det område som kallas Palissaderna och dessutom står en del av Frustugan kvar som ruin i sydvästra hörnet av muren.

Om Du kikar efter ordentligt så ser Du faktiskt domkyrkans, S:ta Maria, tre torn en centimeter från ovansidan, lite till vänster på kortet.

Just där ringmuren vinklar åt norr efter Söderport kan man från en god parkeringsplats kika på det som kallas Waldemarsmuren, dvs en bit krenelerad mur där Atterdag enligt sägnen lät riva muren för sitt högtidliga intåg i staden anno 1361.


Nu ser vi den sydöstra delen av ringmuren, Söderport ligger alldeles under fotot i det vänstra hörnet och vi ser en bit av den krenelerade Waldemarsmuren just där ringmuren tar sig in i fotots underkant och som slutar vid Huset med målningarna.

Torget nere till vänster är alltså Södertorg, där sista hoppets bänk står, och det är Adelsgatan som tar sin början i torgets övre högra hörn - en shoppinggata som löper hela vägen ut till Östercentrum, en utomhusgalleria liksom.

Det får räcka med det. Nu har Du sett lite av ringmuren från luften i alla fall.

/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Gothem
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 545 364 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50