Follingbo utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Follingbo

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Follingbo

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Follingbo
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Den lutande bildstenen på bilden alldeles i korsningen i Hejde, dvs där väg 142 gör en skarp sväng och vägen ner till Klinte börjar; lutar gör också den vid Suderbys och dem i Hejnum. Jag skulle tro att vanligt folk får på nöten av myndigheterna om de tog och ställde upp stenarna så som de borde stå, därtill kommer nog att folk är trötta på myndigheter som städse tycks ägna sig åt käcka satsningar i Visby medan den riktiga kulturarvet på Gotland ramlar ner; detta gäller dock oftast inte kyrkorna.

Nåja. Bildstenen på bilden ovan har inga synliga bilder kvar, annars hade den varit snodd till ett museum någonstans, men intressant nog så finns det en slipskåra på den; mer om detta längre ner i texten.



På norrsidan av Hejde kyrka står det faktiskt en bildsten kvar där man fortfarande kan se lite av ristningarna. Förutom att kyrkan är besöksvärd i sig står det alltså en sten som i sig själv är värd en omväg bara den. Hejdebo vandrarhem och café har säkert öppet mitt emot kyrkan så att du kan få kaffe också, ägarna är förresten från Täby.

Bildstenen kommer nog från ett gravfält någon kilometer vägen fram mot Klinte och flyttades antagligen till sin nuvarande plats då vägen gjordes om av kartritande folk. Och fortsätter vi vägen fram en liten bit till så kommer vi till Laurins Konsthantverk.



I trädgården vid Laurins Konsthantverk står ytterligare en bildsten som hittades då vägen drogs om. Den hade emellertid gått sönder vid schaktarbetena men lagades och ställdes upp av Laurin själv. Bra!

Som du ser på bilden ovan så löper en slipskåra vertikalt från toppen och en bit neråt på stenen. Och det där är intressant, ty det finns folk som menar att de många slipskårorna på Gotland inte bara blivit gjorda så sent som under vikingatiden utan också att stenåldersfolket har skapat dessa skåror utifrån himlaskådande, se slipskåror; det kommer snart en sida till om slipskåror utifrån denna trädgård (nu är den här).



Hos Laurin finns det olika konsthantverk, bl a skulpturer, målningar. Det är såväl Laurin själv som hans fru som har skapat en liten glutt av ditt kommande öde, om du bara tar och kikar efter.

Alla bildstenar ovan på denna sida tör vara skapade alldeles före och under vikingatiden, och samtliga är för sig själva faktiskt värda en utflykt för historiskt intresserat folk. En fördel när du kikar på dessa bildstenar är att du slipper allt prat om isländska sagor, valkyrior och annat, ty några kringlor eller informationsskyltar finns inte.

Men nu vet du. Det är en alldeles utmärkt utflykt att åka och kika på dessa stenar, ta en fika på Hejdebo samt besöka kyrkan och Laurins Konsthantverk.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Follingbo
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 564 163 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50