Fide utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fide

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Fide

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Fide
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Strelow som skrev Chronica Guthilandorum tryckt 1633 i Köpenhamn, en av de första historieböcker om Gotland, sa att Visborgs slott som byggdes i början av 1400-talet hade en föregångare i Allhagen i Västerhejde. På bilden ovan ser du en liten bit av den västra muren på föregångaren, som det kanhända har stått träpalissader på; till vänster om vallen är det en cirka 10 meter hög sluttning.

Hallbro slott, vallen

Bilden visar en liten bit av muren i söder, som har två ingångar. Sammanlagt är vallen av sten 210 meter lång, på sina håll sju meter bred och två meter hög.

Hallbro slott, muren

En bit av den ursprungliga muren, staplad kalksten. Från nordväst till öst är "slottet" skyddat av branta sluttningar.

Staplad mur på Hallbro slott

Riktigt varför dessa fornborgar kallas "slott" lite här och var, som t ex Kaupungsslott, är det väl ingen som säkert kan säga men på sidan om Kastalle i Vamlingbo antar vi att det har med ordet kastal att göra, som på engelska heter castle och på svenska slott.

Något slott kommer du inte att hitta utan en fornborg på toppen av en klint med skyddsvallar där klinten i sig själv inte skyddar. Det finns inga byggnader utan ovanpå ser det ut som på bilden.

Snäck Hallbro slott

Den gran som sticker upp en bit till vänster står en bit upp i sluttningen, annars är trätopparna under klinten. Den röda pilen pekar på höghuset ute vid Snäck, ett stycke norr om Visby, se sidan om Flundreviken. Man kan övervaka en stor del av kusten kring Visby från Hallbro slott; nästa fornborg är Bygdeborg, strax norr om Snäck.

Visby från Hallbro slott

Mitt i bilden ser du Visby från Hallbro slott, till vänster husen vid Snäck. Sägnerna säger att Erik av Pommern skulle ha haft ett fäste här före Visborgs slott var färdigbyggt. Svenska Turistföreningens årsskrift, 1887, säger: "...Hallbro slott (enligt sägen en tid Erik XIII:s röfvarborg), från hvars topp man har en präktig utsigt öfver haf och land".

Det är nog inte sant att Eric XIII (av Pommern, unionsdrottning Margaretas efterföljare) höll till vid Hallbro slott utan somliga av nutidens forskare säger att han tog över det slott, Visborg slott, som Tyska orden hade påbörjat alldeles i slutet av 1300-talet. Eric av Pommern var förmodligen inte sjörövare heller, och den som så småningom genomförde hans politik på ett vedervärdigt sätt var Gustav Vasa, dvs avskaffade Hansans handelsmonopol.

Stigar vid Hallbro slott

Det löper trevliga promenadstigar kors och tvärs i skogen i nejderna. Någon större sevärdhet är emellertid Hallbro slott inte men spännande nog ändå ty det måste ha hänt saker och ting i trakterna och kanhända satt det en gute på vakt i "slottet" hela medeltiden igenom, se Gutasagan.

Med en spanare på Hallbro slott och en annan vid Bygdeborg så kunde inte någon ta sig in i den inbuktning på Gotland där Visby ligger ungefär längst in. Fornborgen är troligen från århundradena efter Kristi födelse, och från vikingatiden och framåt hölls det antagligen vakt på båda ställen över de små vikingatida hamnarna som låg i denna inbuktning, som Fridhem, Kopparsvik, Visby, Gustavsvik och Snäck.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fide
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 566 834 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50