Eskelhem utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Eskelhem

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Eskelhem

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Eskelhem bygdegård
Eskelhems Dansförening
Fornfynd Eskelhem
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


På Hörsne medeltida kyrka finns åtminstone sen 1200-talet ovanvisade skulpturer, eller reliefer (på vänstra sidan av korportalen om jag minns rätt). Det torde vara allom bekant att fisken använts som symbol för Jesus i kristendomens barndom, men är det vad som avses på Hörsne kyrka?

Innan vi går över till att prata mer om symbolism så må vi säga att fisken är intressant, ty när i historien Gotland började påverkas av kristendom vet vi inte, men vi frågar oss på denna sida om det verkligen bara är slumpen eller om kristna influenser faktiskt går ända tillbaka till Vendeltid - se fiskhuvudformiga hängen. I detta sammanhang kan det vara bra att veta att undertecknad tycker att periodnamnet Vendeltid inte är särskilt lyckat i Gotlands historia, ty den inträffar 50 år före på Gotland och den torde därtill ha förmedlats till Vendel via Gotland. Vi borde måhända kalla tiden för Kolonisationstid i stället. Vidare kan det vara intressant att känna till att 80% av i Sverige upphittade romerska denarer är funna på Gotland, men då är vi tillbaka ända till 200-talet.

Symbol äldre än kristendom
Fisken som religiös symbol går emellertid längre tillbaka än kristendomen. Jesus talade ju arameiska, och detta folkslag hade en gång i världen en fisk som symbol för sonen till en mångudinna som hette Atargatis och rådde över vattnet, kärleken och fruktbarheten. Den tidiga kristendomen tog upp denna symbol, som ett slags rebus på det grekiska ordet för fisk, Ichtys, som uttyddes: Iesos Christos Theou Yuios Soter, dvs Jesus Kristus, Guds son, Frälsare. Fisken var dock bara en symbol för den romersk-katolska kyrkan, inte den grekisk-ortodoxa.

I den kristna symboliken - säger J. C. Cooper i boken: Symbolen, en uppslagsbok, Helsingborg 1989 - betyder fisken: dopet, det eviga livet, återuppståndelsen. De första kyrkofäderna kallade sina trogna för pisculi (pisces = fisk på latin) och apostlarna var människofiskare (somliga av dem var ju fiskare också på riktigt).

- Men på Hörsne kyrka är det två fiskar, varför det?

Det är väl inte troligt att det helt enkelt symboliserar att det bl a var vad man levde av i Hörsne då kyrkan byggdes. Gothemsån ringlar nämligen förbi 20 meter från kyrkan och den stora insjön Lina myr var intakt och man kunde segla ända upp till Roma mitt på Gotland om man så ville, seglade man åt andra hållet var det inte långt till havet, se Fågelsjön och Birka. Folk i Hörsne bör alltså tämligen enkelt kunna skaffa sig såväl insjöfisk som strömming, flundror, torsk och annat från havet.


Gravsten på kyrkogården i Hörsne.

En inskickad kommentar
Längre ner på sidan har vi fått in en kommentar som nämner det som kallas brödundret, Johannes 6:9. Strax före judarnas påsk hade Jesus seglat över Galileiska sjön och gått upp på ett berg. Det hade samlats omkring fem tusen män varför det blev problem med vad folk skulle äta, men Andreas, han som småningom avlivades på ett Crux decussata, sa att det fanns en pojke som hade fem kornbröd och två fiskar. Jesus tog brödet, tackade Gud och delade ut åt alla, likadant gjorde han med fiskarna. När alla var nöjda samlade lärjungarna ihop alla bitar av bröd som fanns kvar, så att inget skulle förfaras, och fyllde tolv korgar med bitar från de fem kornbröden.

Den här berättelsen avslutas tänkvärt, ty det sägs att när folk såg detta mäktiga tecken så antog de att han var Profeten som skulle komma till världen, men när Jesus förstod att de tänkte tvinga med honom för att göra honom till kung, drog han sig undan i ensamhet. Det står förresten lite annat i denna berättelse som man kunde anställa betraktelser om, men det får bli en annan gång.

- Nåja. Om nu de två fiskarna på kyrkan skall minna om detta brödunder, vad är det i så fall tänkt att man som betraktare bör förstå?

När Jesus tidigare i Bibeln frestas av den onde på ett berg, så är den första frestelsen att han skall förvandla stenarna till bröd. Han gör förstås inte detta, för om kärlek skall köpas för bröd är den inte mycket värd; och kom nu ihåg att redan i skapelseberättelsen äter Adam frukt varför han lär sig att skilja på rätt och fel, dvs han får en fri vilja. Det är alltså köpt kärlek och tillbedjare Djävulen frestas med, en sorts jordisk makt kantänka, men Jesus säger att människan inte lever av bröd allena. I längden innebär gratis bröd förstås att människan förslavas, och vad är då vår fria vilja värd - den som gör att vi kan skilja på rätt och fel. Vi skulle följa honom för att få bröd, inte för att vi frivilligt har valt det.

- Är det vad fiskarna på Hörsne kyrka skall påminna oss om, att du faktiskt kan välja? Du kan välja mellan rätt och fel, mellan gott och ont. Två fiskar.

Överkurs
I berättelsen om brödundret ovan befarar Jesus att de skulle göra honom till kung. Kommer du ihåg vad Pilatus frågade och vad det stod på korset? Och vidare kan man dra sig till minnes att då Jesus greps i Getsemane så hade Petrus med sitt svärd sönder örat på en soldat. Petrus var alltså beväpnad. Hur många samlades på det där berget där fiskundret skedde? Fem tusen man, som ville göra Jesus till kung. Ibland får jag tämligen profana tankar vid Bibelläsning.

Texten i kommentaren ovan är förstås inspirerad av Dostojevskis bok Bröderna Karamazov i vilken Ivan berättar om Storinkvisitorn, som talar om för Jesus att han gjorde fel som inte förvandlade stenarna till bröd. Det kan jag inte hålla med Storinkvisitorn om. En religion grundad på under och mirakel är inte en religion, som Tolstoj skrev, och det kan jag hålla med Tolstoj om.

En liten sak till bara. Man läser oftare och oftare att folk inte tror på Gud eftersom de inte tror på tomtar och troll, och somliga vill se bevis för hans existens - eller så är det något amerikanskt TV-program där folk springer omkring i öknen och letar spår eller bevis efter något under eller så. Men är inte det samma sak som att Jesus lika gärna kunde ha förvandlat stenarna till bröd? Och vad hade du haft för val då? Hade du haft en fri vilja?

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Eskelhem
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 742 497 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50