Eskelhem utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Eskelhem

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Eskelhem

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Eskelhem bygdegård
Eskelhems Dansförening
Fornfynd Eskelhem
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Guteinfo läser mycket historia för att försöka få lite bättre och kanske djupare texter. Det är förstås roligt men det är säkert många från det offentliga hållet som undrar vad vi håller på med, varför vi skall göra det och vilka vi är att komma här och komma.

Den historiska litteraturen är ofta väldigt förvirrande. Jag skall ta ett exempel. Man läser ibland, också av höglärt folk, att Botaniska trädgården var arbetarnas plats, fattiglapparna - bilden kommer därifrån, lusthuset som ligger i det nordvästra hörnet - och ibland läser man om hur centralt saker och ting låg, t ex för att avgöra vad som kan tänkas ha kommit först, någon byggnad eller så, hurdant läget är i förhållande till hamnen, status och annat.

Ofta undrar jag om såna där lägesbestämningar verkligen kan användas till nåt. Jag visar (alla kort är tagna i Botaniska trädgården):


Ser du gavelspetsen av ruinen sticka upp bakom husen? Det är S:t Nicolai. Du ser gavelspetsen sticka upp på det översta kortet också om du kikar efter.


Ser du det svarta tornet från S:ta Maria sticka lite till vänster på bilden? Jag har inte gått många steg från förra bilden.


Trampar vi uppåt inte ens 50 mer så har du S:t Clemens till vänster och S:ta Marias torn till höger. S:t Clemens ligger kanske 20 meter utanför Botaniska trädgården.


Går du 20 meter söderut från förra kortet så se du systerkyrkorna sticka upp sina torn. Drotten till vänster och S:t Lars till höger.

Ser du att det finns en byggnad till höger på bilden ovan, alldeles under grenarna på trädet? Det är S:t Olof som rent av ligger i den södra delen av Botaniska trädgården.

Det är för en vanlig människa rätt svårt att begripa sig på olika sorters statusresonemang beroende på var någonting ligger innanför murarna i Visby, som man alltså ibland kan läsa i litteraturen. Ty som du nu själv har sett så hade arbetarna inte längre till sex av kyrkorna än att de kunde hoppa till vilken som helst av dem på ett ben. Och då har jag inte nämnt Helgeand och S:ta Gertrud som båda två ligger närmare än S:t Nicolai (se kartan).

- Gå ut och kika efter själv ibland. Det är en rasande vacker stad! Och vad gäller medeltiden så får man väl säga att den religiöst lagda delen av den arbetande befolkningen i Visby bodde skäligen kräsligt, eller centralt om du vill (man kan hoppa till hamnen på det andra benet).

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Eskelhem
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 742 373 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50