Eskelhem utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Eskelhem

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Eskelhem

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Eskelhem bygdegård
Eskelhems Dansförening
Fornfynd Eskelhem
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Rester av kärnkyrka från 1100-talet ingår i den nuvarande kyrkan, som byggdes under 1200-talet, nytt långhus omkring 1300. Om kyrkorna också har fungerat som mer än andliga befästningar så är Stenkumla kyrka klokt byggd där hon ligger med vad man får kalla bergsskrevor åt söder och norr, sluttning åt öster men plan mark åt väster.

S:t Lars, S:t Laurentius i Stenkumla kyrka

Kalkmålningar från 1400-talet. Ovan ser vi S:t Laurentius, han som blev stekt på ett glödande halster, se Den stekte Laurentius och Vänd på steken, ty kyrkan är helgad och invigd till hans ära. På kyrkans 1400-talsklocka står: "Sanct Laurentius, herre, denna klocka är gjuten till eder ära".

S:t Lars, Stenkumla kyrka

S:t Lars är med på en målning till, alldeles bredvid den förra. Eftersom denna är skymd bakom orgeln visar vi bara den ena halvan, den sida där kejsar Henrik är satt i vågskålen för att mäta om hans goda gärningar uppväger de onda. S:t Lars står på den andra halvan och väntar med en guldkalk till förmån för Henrik, se Största målningen - kejsar Henriks själavägning för hela berättelsen.

Triumfkrucifixet i Stenkumla kyrka

Lite annorlunda triumfkrucifix med Jesus iförd fotbeklädnad från 1100-talet. I de olika hörnen på krucifixet finns som på många andra krucifix symboler för evangelisterna, lite ovanligt är dock att på baksidan står: Spes, Patentia, Humilitas och Charitas, vilket är latin och nog betyder hopp, tålamod, ödmjukhet respektive givmildhet (sistnämnda kan tydligen också betyda kärlek till Gud).

Altaruppsatsen i Stenkumla kyrka

Predikstolen är liksom altaruppsats på bilden ovan från 1600-talet. Centralmotivet visar den nyss återuppståndne Jesus med segerfana, guldhår, rund om magen medan ett par vakter som nästan ser ut som cupidoner sover i allsköns ro. Iohan Bartz står det med stora bokstäver på altaruppsatsen, konstnären, som i och för sig är en sorts konst men enligt mitt tycke bara i vägen för ljuset från östfönstret, jfr Hall kyrka.

Dopfunten i Stenkumla kyrka

Dopfunten från 1700-talet får nästan sägas vara en ovanlighet. De flesta dopfuntar har en fem, sex hundra år till på nacken.

Stenkumla kyrka

En minst sagt annorlunda skulptur återfinns på toppen av korets sydportal. Riktigt hur det är tänkt är inte gott att veta. Det kan vara kyrkans skyddshelgon, S:t Laurentius, och kanske Jesus själv i någon uppenbarelse.

Det kan noteras att portalen på långhuset är gotisk medan koret har kvar en romansk port från den tidigare kyrkan.

Tecktors grav

Den norra sidan av kyrkorna förefaller under gångna tider ha betraktas som sämre än alla andra. Det har till och med sagts att det var den onda sidan, djävulens väderstreck. På det hela är förstås sånt rent strunt men man kommer onekligen inte ifrån att en och annan kyrka inte nyttjar norrsidan.

I Stenkumla finns det en grav synlig på norra sidan. Alldeles framför den lilla busken ligger en stenplatta där namnet Tecktor står. Det är graven för den man som led den sista offentliga avrättningen i Sverige. Han har ångrat sina synder, fått sitt straff och vilar i vigd jord, och ännu 2014 stod det blommor på hans grav.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Eskelhem
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 739 258 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50