Eskelhem utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Eskelhem

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Eskelhem

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Eskelhem bygdegård
Eskelhems Dansförening
Fornfynd Eskelhem
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Alldeles under Ryska gården, i källaren, vid Stora Torget i Visby återfinns grundmurarna av Ryska kyrkan, långhus och absid - det antas av tidigare fynd av gravstenar att den kan ha sträckt sig också ut över Nedre Finngränd. Det hela är emellertid inget som man får se, men den finns alltså där. Ruinen återfanns 1971, påbyggd med ett 1600-talshus, se också fastighetsbeskrivningen för Munken 14, och här finns det hus som står där i dag.

Bilden ovan som kommer från en plansch som finns på Ryska gården och visar kyrkan så man tror att den kan ha tagit sig ut. Vem konstnären är vet jag inte, det stod inte på planschen, men om du vet så tala gärna om det. Till vänster ser du hur det ser ut i dag.

Man tror i alla fall att det har varit ryssarnas kyrka, men alldeles säkert vet man inte. Det finns dock något skrivet i den slutande medeltiden i de ryska annalerna om att kyrkan i Visby inte längre behövdes, och då verkar det ju som de har haft en kyrka där - i så fall finns den under Ryska gården. En annan källa som brukar anges är ett brev från de vendiska städerna till Lübeck den 9 februari 1461: "wente de Nouwgarder in ertiden 2 kerken uppe Godlande gehad hebben".

Ryssarna hade enligt detta brev två kyrkor, något som Sven-Erik Pernler på Signum säger inte kan bevisas, ehuru Per Beskow på en annan sida säger att "Detta bekräftas av ett dansk-ryskt fördrag 1562, där Nikolaus undergörarens ryska kyrka i Visby nämns." (Vi länkade till Signums sajt förut men de har ändrat något och artiklarna hittar jag inte igen).

Lite mera
Det brukar antas att olika länder eller städer hade egna gillen och packhus i Visby då det begav sig. Vi vet att tyskar har haft det, dagens domkyrka är ju t ex tysk från början, och ryssarna har väl haft det, men sen förefaller det hela mera osäkert. Dagens gatunamn i Visby, Lybeckergränd, Danzigergränd och annat sånt är bara påhitt från det romantiska 1800-talet.

Vad gäller ryssar så finns det emellertid lite mer uppgifter att begrunda. I avdelningen om runor så återger vi en ristning i Garde kyrka, där det sägs att den är en av våra kyrkor och det antas ibland att förutom Ryska kyrkan i Visby att den andra alltså skulle ha varit Garde kyrka. Men det är ingalunda säkert på något enda sätt, även om jag för skoj skull drar till med på sidan om Boris och Gleb, de rusiska martyrerna, att de måhända är släkt till folk i Garde.

I förbigående skall vi också påminna om att gutarna hade ju en kyrka i Novgorod redan på 1000-talet, där förresten en upplänning gick och dog enligt en runristning vid Skokloster.

En och annan finner anledning av ungefärligen det ovanstående att spekulera om rysk mission på Gotland, men detta avfärdas dock av sanningssökande allvarsmän. Fast det förefaller ju som att gutarna på något sätt bytte lära då Olof den Helige var här på 1000-talet, men att de skulle ha fått den tidigare läran från rysk mission finns ingen som kan bevisa; undertecknad tror t ex att det gick till alldeles som det står i Gutasagan, dvs en och annan handelsresande gute tog med sig en präst hem, se Den första kyrkan, och läs gärna en bit ner på sidan om Marias altare.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Eskelhem
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 764 169 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50