Destination Gotlands utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Destination Gotland

Box 1234
621 23 Visby
Tel: 0771-22 33 00
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
I brösthöjd på utsidan av den norra väggen på Fide kyrka finns en kogg inristad. Den är 115 cm bred, 92 cm hög, men masten är för kort, förmodligen var slyngeln inte längre.

Experterna säger att den är ristad i den fortfarande mjuka putsen då kyrkan byggdes i mitten av 1200-talet, och bl a därför är den unik i Skandinavien, allra helst som det är en av de första avbildningarna av en kogg överhuvudtaget. Men fartygstypen var rätt vanlig i den tidens sigill, bl a Danzig som numera stavas Gdansk hade ett liknande skepp i sitt sigill under medeltiden.

Emellertid hittade en grävmaskinist en äldre kogg då en golfbana skulle byggas på Kronholmen, se Vikingarnas Västergarn. Den var från 1100-talet, och folk som förstår sig på sånt sa att man kan se utvecklingen från vikingatidens skepp till koggarna, som sägs ha varit vanliga handelsskepp under medeltiden. Det kan förresten gott vara en kogg som avses med Köpmansskepp i Gutalagens bestämmelser om vård av skepp.

Skeppsristningar förekommer här och var i kyrkorna, bara som klotter emellanåt, som i Ala, Gammelgarn, Hablingbo och förstås Fide.

Vi fick ett intressant brev från Bengt-Örjan Jonsson i Täby ty han hade sett likadana skeppsristningar på Tveta kyrka i Hultfreds kommun. Han skickade också med fotografier:



Bengt-Örjan säger: "En liknande skeppsristning som i Fide finns på Tveta kyrka i Hultsfreds kommun. Där avbildas till och med två koggar. Bilderna är ganska lika så man kan undra om samma person har varit framme. Tveta kyrka anses ha tillkommit vid ungefär samma tid som Fide eller t o m tidigare."



"En förklaring till att bilderna ristades in kan vara att hantverkarna ville visa sitt bomärke. På Tveta kyrka finns bilden på norra sidan av kyrkan, ”bakom hörnet” om man säger så. I Tveta finns det heller ingen kalksten till putsen utan den måsta ha tagits från Öland eller Gotland. På den tiden kunde Emån användas för sjötransporter. Koggarna var ju tyska och kanske ville hantverkarna visa att de var tyskar. Väggarna i Tveta kyrka är metertjocka och kan inte ha varit helt släta, så det måste ha gått åt stora mängder puts och tagit lång tid att utföra arbetet."

- Vi tackar Bengt-Örjan Jonsson för de intressanta och utmärka uppgifterna samt de två fotografierna som han vänligen tillställt oss och givit oss tillåtelse att publicera.

Det var intressant att få veta att det finns likadana skeppsristningar i putsen på en kyrka i Småland. Jag antar ju i texten ovan att det är en drummel som har ristat på Fide kyrka, men det kan alltså gott vara fel och i stället, som Bengt-Örjan säger, ett sorts varumärke.

Vill du se fler skeppsristningar från Gotland så stöter man på dem här och var, men de återfinns inuti kyrkorna och är måhända något slags votivskepp, se t ex Skeppsristningarna i Ala kyrka och Näs kyrka.

- Vi tackar återigen Bengt-Örjan för den utmärkta informationen: tack!

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 538 657 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50