Bogekorset utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bogekorset

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i närheten

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Den smidesbeklädda dörren till sakristian i Hörsne kyrka innehåller en liten sevärdhet för alla som orkar kika efter. Det står (G 155):

"gaRualtr * iarnnaþi * tur"

Nån gång under medeltiden, senare hälften av 1100-talet säger forskare, såg alltså Gervald eller Gairvald till att dörren beslogs med järn, han "järnade" den". Fast det låter i och för sig lite konstigt, gutar säger oftast inte järn utan "jan", fast det kanske inte gäller alla gånger.

Man kan fråga sig hur vanligt det egentligen var att folk kunde läsa runor när det begav sig. Att läsa är ju inte svårare än att vi idag kan lära barn på sex-sju år att tolka ännu fler tecken och sätta samman dem till begripliga ord. Varför skulle inte vikingarnas ungar ha kunnat detta?

Det mesta av kyrkan vi idag ser i Hörsne är från 1200-talet. Smeden knackade dock in runorna redan i slutet av 1100-talet (det fanns alltså en kyrka på plats före dagens), förmodligen för att han hade skänkt kyrkan den järnade dörren, eller kanske bara järnbeslagen med arbete.

Dörren till sakristian i Hörsne kyrka

Som du ser ovan på runorna så avslutas namnet med ett som det tycks omotiverat "r" - gaRualtr i stället för gaRualt. Kanske är det helt enkelt bestämd form - Garvaldar - och är avsett att peka ut någon viss person, eller för kyrkornas del, en viss gård. Se Om tionde i Gutalagen, där det sägs att man skall hålla sig till den kyrka som gården först blev tillagd. Det kanske var så att gården kunde avräkna den järnade dörren på årets tionde, och då klämmer man förstås dit gårdsnamnet i stället för personnamnet.

Jag tror inte att det i dag finns någon gård i Hörsne som heter Garvalds eller Gervalds eller nåt åt det hållet, men om det fanns så skulle ordet "Garvaldar" direkt tala om för en gute att det hade med just den gården att göra. I förbigående kan vi förresten tala om att på Gotland finns gårdar med namn "Gervalds" i socknarna Hejde, Hogrän, Sanda och Vamlingbo.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Boge
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 560 957 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50