Andarve Gårds utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Andarve Gård

När Andarve 861
62348 Stånga
Tel: 0498 492168
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
På rätt många bildstenar så finns ett skepp avbildat. Här och där läser man att den döde varöver stenen har rests är på väg mot dödens, solens eller horisontens land.

På en del bildstenar har skeppet ett drakhuvud hissat i fören. På bilden ovan är drakhuvudet inte särskilt tydligt men ett sånt är det i alla fall. Det skall förresten tilläggas att ovanstående bild nog inte är ett bra exempel för sitt syfte, dessvärre hade jag inget bättre för tillfället (här är en annan bildsten vars drakhuvud skymtar i fören).

Nåja. I de isländska sagorna sägs att folk på vikingatiden förargades om skepp med fredliga ärenden kom med drakhuvudet uppmonterat, kanske för att man nödgades ropa efter vargen. Säkert har listiga vikingar tagit ner drakhuvudet för att sen härja, smartskallar finns alltid, men det finns i vart fall ingen som helst anledning att ha drakhuvudet på plats vid fredliga ärenden.

Men vilken anledning finns det för att komma till solens land med drakhuvudet uppsatt? Ingen alls förstås. Det är helt enkelt inte dit skeppen skall. Vi skall förresten tillägga att drakhuvudets funktion nog inte var att skrämma folk på land utan att uppegga ombordvarande till bragder.

En annan sak också

På vikingatidens bildstenar finns åtskilliga scener som föreställer krig, bataljer, väpnade män och annat sånt, spjut och svärd i långa banor, bl a bilden ovan. Men av obekant anledning säger ofta historiker att gutarna var ett fredligt folk som mestadels gjorde affärer österledes, vilket bevisas av de enorma mängder orientaliskt silvermynt som hittats på ön (80% av allt Sverige), men att folk annorstädes (svear företrädesvis) härjade och krigade och var riktiga vikingar.

Jag vill inte påstå att gutarna är krigiskt folk, men onekligt finns rätt gott om bildbevis för att de visste hur en slipsten skulle dras, vilket händelsevis vår krönika (Gutasagan) säger när andra försökte sig på att härja eller intaga ön, se Många försökte.

Nåt ännu märkligare, skägglöst

På bilden ovan har männen som går bakom damen med facklan inte skägg (man ser tre karlar på hela bilden, alla skägglösa) medan de skeppsburna har ordentliga skägg - varför då?

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 586 246 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50