Alskog utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Alskog

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Alskog

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Alskog
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


I augusti 1790, två år före han sköt kungen, gjorde Anckarström i sällskap med sin hustru och Barthold Runeberg, gotlänning och vän till familjen, en resa till Gotland för att kika på några gårdar att köpa.

Anckarström var nog inte försiktig med orden, ty han som många andra väntade sig att Gotland skulle anfallas av ryssarna (vilket de gjorde 1808, se Bottarve). När sällskapet bodde hos skepparen Unnerus i Kyllaj antog en strandridareförman att Anckarström var rysk agent och anmälde honom. Han förhördes i Visby rådhusrätt anklagad för att ha smädat konungen. Det är strandridaregården i Kyllaj på bilden ovan.

De blev frisläppta från denna anklagelse men den tillförordnade justitiekanslern återförvisade ärendet till rådhusrätten i Visby. Omsider tillställdes Svea Hovrätt handlingarna som gav Anckarström portförbud (han fick inte gå utanför sin egen dörr), vilket hävdes i november 1791.

En vacker dag, skriver Alf Henriksson i boken Ekot av ett skott, Bra Bok, 1986 (varifrån uppgifterna till denna sida kommer), fick Anckarström ett brev varav framgick att Runeberg, gotlandsvännen, hade ett förhållande med hans fru, som därför sparkades ur huset.

Efter att Anckarström hade avrättats för mordet på Gustav III gifte sig Runeberg och Anckarströms änka, Gustaviana, varigenom Runeberg kom över pengar och kunde bli häradshövding i Gotlands södra häradsrätt. Men det där skötte han inte, och inte heller var han snäll mot sin hustru - skitstövel! - som en gång hade hotats med gevär och fick fly och gömma sig under en bro mellan Skogs och Fardhem.

Runeberg blev avsatt, Gustaviana skiljde sig inte, men de levde inte längre samman, utan han levde utfattig, föraktad och övergiven. Som en parentes i Svenska Adelns Ättartavlor sägs om Gustaviana Elisabeth Löwen (hon bytte efternamn) att hennes andra man blev avsatt 1799 och den 3/12 1803 "under begången kyrkotjuvnad i Alskogs kyrka" blev skjuten av sin egen bror, Mårten Rundberg, som var pastor där.

När bouppteckning hölls efter Runeberg den 24 maj 1804 på "Sisarfve Gård i Ahlskogs Sockn" så är Gustaviana med som änka - för andra gången. Efter allt flyttade hon tillbaka till Stockholm där hon gick ur tiden den 3 mars 1844, fem år före August Strindberg föddes.

- Stackars Gustaviana. Måtte hon få vila i frid.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Alskog
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
130 742 122 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50