ALMI Företagspartners utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

ALMI Företagspartner Gotland AB

Box 1274
621 23 Visby
Tel: 0498-20 22 00
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
Långhuset byggdes på tidigt 1200-tal och anslöts då till det absidförsedda koret, som är från 1100-talet. Tornet restes i mitten av 1200-talet, och det har kanske sina randiga, se tornet på Dalhem kyrka och Medeltidens borgar.

S:t Christopher, Levide kyrka

Kalkmålningar 1400-tal; S:t Christopher på bilden ovan, namnet betyder Kristusbäraren - han är bl a alla vägfarandes skyddshelgon. Liljan i Levide är tilltalande.

Levide kyrka, dopfunt

Dopfunten är ett gotländskt arbete på vars cuppa det står: "Gud Til aere oc Kircken Til Prydelse Af. H. Peder Brianth oc Ane Mortens. D. 1662.".

Levide kyrka, processionskrucifixet

Processionskrucifixet är från 1300-talet och har väl under värdiga former och ihärdigt mässande burits runt bl a på åkrarna i trakten.

Levide kyrka, epitafium

Epitafiet över kyrkoherden Petrus Briant, som dog 1688, är målat av Andreas Hamborger påföljande år. Kyrkoherden är nog den som sett till att den nya dopfunten, se ovan, förfärdigades till kyrkan; det finns en bevarad fot till en långt äldre dopfunt, ända från 1100-talet, och som indirekt låter meddela att det har funnits en tidigare träkyrka på platsen för dagens kyrka - det antas att dopfunten har stått i långhuset men något sådant av sten var inte tillfinnandes då den förfärdigades.

Levide kyrka, interiörbild

Interiör, och korportalen, sägs vara influerade av Visby Domkyrka, fast det är svårt att tro när man står i kyrkan ehuru passionsfrisen förefaller sentida och pelarna ser annorlunda ut. Märk att långhuset är treskeppigt.

Levide kyrkas skyddshelgon, Petrus och Paulus

Platsen för kyrkans skyddshelgon Per och Pål, båda bl a martyrer i Rom på 60-talet, är utomordentligt vacker; det finns ett likadant hörn på norrsidan av långhuset men man har tagit bort altaret, där Jungfru Maria stod, och ersatt det med en predikstol.

Erland Lagerlöf och Bengt Stolt säger i Sveriges kyrkor, Konsthistoriskt inventarium, Levide kyrka, Gotab 1996, s 21: "Apostlarna Petrus och Paulus var säkerligen kyrkans skyddshelgon, eftersom deras namn förekommer på kyrkans klocka och de framställdes stående på invigningskors i absiden på ömse sidor om altaret. "

Levide kyrka, absid

Absidens inredning, och så ser det inte heller ut i domkyrkan. Altartavlan som visar den sista måltiden är från 1600-talet, se Kniven i Levide.

En tidigare kyrka i Levide socken

I Mallgårds Ceders Bråten i nordöstra Levide finns platsen för en tidigare påbörjad kyrka, träkyrka i så fall, se Gaitkörku. I ovannämnda litteratur säger författarna: "Det är ovisst hur det härmed förhåller sig. Traditionen kan ha rätt, men innan någon utgrävning utförts på platsen är detta omöjligt att avgöra."

Kanske kan det vara roligt att känna till att också för När socken finns en liknande tradition om en tidigare kyrka, som i så fall låg någon km öster om dagens kyrka.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
131 589 300 sidor, Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-513 56