Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook

Vänd på steken - S:t Laurentius

Vi har visat några konkreta målningar av spanjoren S:t Laurentius (S:t Lars) tidigare ty han blev levande stekt på ett glödande halster år 258 då han var diakon i Rom. Att han har tillägnats dyrkan i vårt land kan man se då såväl Uppsala som Lunds domkyrka är helgade åt honom, liksom den märkliga byggnaden S:t Lars i den då betydligt större staden Visby. S:t Lars är också med i almanackan och vi minns honom årligen den 10 augusti; han firas i alla kristna länders almanackor.

S:t Laurentius förekommer här och var i de gotländska kyrkorna, se t ex Den stekte Laurentius, men jag har bara på ett ställe sett en målning av själva stekandet, nämligen det ovan i Öja medeltida kyrka; målningen lär vara från 1400-talets slut, se Öjamannen.

Det var nog vid detta tillfälle, då ett par karlar hjälper till med blåsbälg för att få fart på grillbäden, som han enligt Alf Henriksson i boken Alla årets dagar leende sa till kejsaren:

"Nu, din stackare, är ena sidan stekt. Vänd alltså på steken!"

/text och foto Bernt Enderborg
Klicka på bilderna




Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.