Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook

S:t Göransporten

Tornet med S:t Göransporten ligger mitt på norra muren. Det är ett genomgångstorn som fanns redan på den första murens tid; den gamla portens grundsten finns kvar på marken. Vallgraven utanför porten har fortfarande en stenbrygga som byggts på rester av en tidigare och leder ut i de östra vallgravarna; vill du se tornet utifrån, se på sidan om Nordergravar där det är med på alla bilder.



Porten har förmodligen varit stadens förbindelse till S:t Göranshospitalet som ligger strax utanför. I förbigående skall vi lägga till att hospitalet stod under Gutnaltinget, det vill säga republiken Gotland och ingalunda staden Visby.



Det sitter en fastkilad sten i skyttegluggen på tornets fjärde våning, möjligen från en avfyrad kastmaskin när lübeckarna tillsammans med gutar från landet stormade staden 1525, se också vad hände egentligen.

/text och foto Bernt Enderborg
Klicka på bilderna




Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.