Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook

Information

Slutrapport till Länsstyrelsen 090831
Stånga Företagar/Intresseförening
”Utveckla Stånga”
2007-4533
k nr I 3765


1. Sammanfattning
Positiva effekter:
- Nöjda sockenbor för att det händer saker
- Nöjda föreningsstyrelser som inte själva skulle kunnat/hunnit göra det projektet gjort
- Delad glädje = Dubbel glädje när föreningar samverkar
- Glädje, inspiration, kreativitet….sprider sig och det ena föder det andra i föreningarna och socknen

Övriga erfarenheter:
- Kan ej gå för snabbt fram när aktiviteter/engagemang/arbete bygger på ideell medverkan
- Viktigt med information/diskussion/dialog så att alla berörda känner sig delaktiga
- Möjligt – Men svårt, att öka samarbetet med skolan eftersom de har väldigt lite tid för möten i allmänhet och externa i synnerhet
- Svårt att få företagarna delaktiga pga deras tidsbrist.

2. Bakgrund
I vår relativt stora socken (knappt 600 inv) med många föreningar/evenemang/företag så har det varit svårt att få till ett samarbete mellan de olika aktiva grupperna/personerna. Att samarbeta tar tid och kraft… så trots att man länge pratat om att ”vi borde samarbeta mera” så har ingen hunnit/orkat ta tag i det. Att inte samarbeta skapar inte den VI-känsla som är både viktig och trevlig i en socken och som också hjälper nyinflyttade att komma in i bygden.
I Stånga finns väldigt mycket! Men det har också varit många nedläggningar!
Vi behöver göra något för att marknadsföra socknen, höja gemenskap och trivsel samt underlätta för inflyttning etc för att inte den negativa spiralen ska få fotfäste.

3. Syfte och målgrupp
Syfte: Få barnfamiljer att känna sig välkomna att flytta till Stånga och sedan trivas i socknen, öka utbytet mellan skola-företag-föreningar, höja sockengemenskap och trivsel.
Målgrupp:Barnfamiljer när det gäller inflyttning, föreningar/företag/privatpersoner när det gäller samarbete/trivsel.
Uppfyllelse:
- Mycket positiv respons från alla åldrar och grupper när vi genomfört våra olika möten/arrangemang.
- Tågidén fyllde sin funktion alldeles ypperligt. Loket är nu på plats. Alla tycker det är vackert, det pratas i vida kretsar om det…besökare låter sig fotograferas intill loket... genomresande stannar till...tidningarna har skrivit om det och fler sponsorer har hört av sig...
När information om själva tågstationen kommer på plats under hösten så är även målet om att fylla kunskapsluckan om Stånga tågstation, och dess betydelse för Stånga, infriad.
- Det känns som att projektet skapat de kanaler och vägar som krävs för att göra samarbete möjligt inom en socken med så mycket arrangemang, föreningar och företag som Stånga. Vi kan bara hoppas att vi också frammanat motivation hos föreningar/skola/företag till att lägga den tid som krävs på att det ska fungera även fortsättningsvis.

4. Mål
Marknadsföra Stånga utåt för att gynna inflyttning, öka samarbete mellan företag/skola/föreningar för att gynna utveckling och sockengemenskap.

Åtgärder för att nå målen:
- Främja och underlätta för inflyttning samt öka gemenskapen inom socknen genom hemsidan som ger en samlad bild av Stångas utbud av boende, lokaler, service och fritidsaktiviteter.
- Erbjuda kontaktperson för markägarkontakter vid markköp.
- Skapa rutiner för träffar med representanter från de olika föreningsstyrelserna 2-3gånger/år.
- Ge skolan sockenkontaktperson.
- Starta upp ”Öppet-Stånga”, en sockendag öppen för alla. Har genomförts två år i rad, blir troligtvis en fortsättning.
- Ta fram ”Stånga-Nytt”, ett infoblad som delats ut i alla brevlådor och till deltidsboende 2-3 gånger/år under projekttiden med info från föreningar och företag. Kommer att ges ut även i fortsättningen. Den känns speciellt viktig för att möjliggöra delaktighet- och samhörighetskänslan i socknen.
- Ta fram socken-maillista som alla kan använda för att sprida information till alla sockenbor.
- Få artiklar publicerade i GT/GA om vad som händer i Stånga.
- Välkomna nyinflyttade med välkomstbrev från Stånga. Delas ut av ICA-Malmahallen i boxarna...och av styrelsen i ytterområdena.
- Ta fram en ”sevärdhet”. Kom till under själva projektet och fanns inte i den ursprungliga projektplanen. Blev ett siluettlok i plåt - i naturlig storlek.

5. Genomförandeplan
Utförda aktiviteter
- Framtagande av styrgrupp som hållit ett möte. Styrgruppen innehöll repr. från nyinflyttade, småbarnsföräldrar, föreningar, företag, sommarboende.
- Personligt möte med varje förening för att berätta om projektet.
- Bjudit in representanter från alla föreningsstyrelser samt skolan till gemensamma diskussioner om samarbetsmöjligheter vid ett flertal tillfällen.
- Arrangerat ”Framtidsdag” där sockenbor och företagare gavs möjlighet att diskutera socknens svagheter och styrkor. Resultaten av dessa frågeställningar kommer att jobbas vidare med i föreningen.
- Gett ut ett flertal nr av info-bladet ”STÅNGA NYTT” där föreningar och företag erbjudits att gemensamt nå ut med information till medlemmar/kunder. Detta blad har även skickats till de deltidsstångabor vi känner till.
- Startat upp ”idrottsfritids” i samarbete med idrottsföreningarna och skolan för att ge ungdomarna möjlighet att prova på alla idrotter i socknen.
- Arrangerat föreläsning på temat ”mat utan kemikalier och tillsatser” för barnfamiljer. De som önskade kunde bygga på med en praktisk matlagningskurs i ”vardagsrätter utan kemikalier och tillsatser”.
- Erbjudit socknens ungdomar möjlighet att utöva loppisverksamhet mitt i socknen”.
- Tagit fram en sockenhemsida för att åretrunt-boende ska hitta information om allt som är på gång, deltidsboende och Stångabor i förskingringen hållas uppdaterade och den presumtive Stångabon ges en samlad bild av Stångas utbud i form av boende, lokaler, service och fritidsaktiviteter.
Sidans adress är nu www.guteinfo.com/socknar/stanga men kommer snart att heta www.stanga.info
- Via hemsidan kan intresserade anmäla sig till ett ”Nyhetsbrev från Stånga”. När något är på gång i socknen och/eller något nytt skrivits in på hemsidan så skickar vi ut ett Nyhetsbrev till prenumeranterna.
- Tagit fram en sockenmail-lista som kan användas av alla för att skicka ut information till Stångaborna.
- Tagit fram mail-lista över ordförandena i föreningarna samt kontaktperson för skolan för att underlätta diverse kontakter.
- Tagit fram gemensamt annonsblad för Stånga-Företagen.
- Projektledaren gått projektledarutbildning på Bosön.
- En serie sockenföretagsträffar är under planering. Ett par Stånga-Företagare kommer då att bjudas in till varje träff för att berätta om sina tjänster/produkter. Vi vet att många sockenbor inte känner till all service som våra företag erbjuder och hoppas att dessa träffar ska bli givande och viktiga för både företagare och sockenbor/kunder.
- Tagit fram en sevärdhet. (plåtsiluett i naturlig storlek av lok nr 3 som trafikerade Gotland i slutet av 1800-talet)
- Tagit fram miniatyr på ovanstående lok.
- Håller på att ta fram nyckelring av ovanstående lok.

Har i stora drag hållit oss till tidsplaneringen.
- Undantaget är de rena företagsträffarna som inte gått att få tillstånd pga tidsbrist och kanske ointresse från företagarna själva. Nu i slutskedet av projektet tror vi oss kommit på ett sätt att få företagarna att mötas …det kommer att ske under hösten, efter projekttiden.
- Skolan har också varit svårare att få kontakt med än beräknat. De har inte tid för möten utanför skolan, knappt tid att mötas själva och därför svårt att ta sig tid för kontakter utifrån.

6. Spridning av projektets resultat
- Inom socknen via ”Stånga-Nytt”
- Info på hemsidan www.guteinfo.com/socknar/stanga
- Mail till sockengrupperna på ön via länsbygderådet
- Via Bygderörelsens hemsida www.bygde.net

Hur resultatet kan nyttjas av de som berörs av projektet även efter projekttiden:
- Stånga Företagar/Intresseförening kommer att fortsätta med hemsidan som kan nyttjas av alla sockenbor för att sprida och ta emot information. Där kan också kontakt tas med Stånga Företagar/Intresseförening.
- 2 gånger/år kommer Stånga Företagar/Intresseförening fortsätta att kalla representanter från föreningarnas styrelser för att fortsätta den uppstartade dialogen om samarbetsmöjligheter kring gamla och nya evenemang. Viktigt är också att hålla sig uppdaterade om varandras arbete.
- Skolan har fått kontaktperson i Stånga Företagar/Intresseförening.
- Stånga Företagar/Intresseförening kommer att fortsätta ge ut info-bladet STÅNGA-NYTT 2-3 gånger/år till gagn för både föreningar/företag och boende i Stånga.
- Stånga Företagar/Intresseförening kommer att kalla till en serie sockenföretagsträffar där ett par företag åt gången för berätta om sina företag för sockenborna = de närmaste kunderna.

7. Projektets finansiering
Projektet beviljat 140 625 kr. (55,22% från Lst, 49,78 % från GK)
Projektets totala kostnad blev: 154 200 kr
Har överskridit budget med 13 575 kr. Ansöker därför om utökade medel tillsammans med denna slutrapport.
GK har hittills utbetalat : 63 786 kr väntar på slututbetalningen
Lst har utbetalat hittills: 47 507 kr väntar på 16 848 kr + slututbetalningen.

8. Projektets arbetssätt
Projektledaren har haft egna idéer samt samlat ”socken-idéer om vad som borde göras. Det är också projektledaren som lett möten, organiserat evenemang, tagit de flesta kontakter…
Styrelsen har dock varit delaktiga i diskussioner om tillvägagångssätt, tidsplaner, kostnader etc.
Flera styrelsemedlemmar, andra styrelsers medlemmar samt sockenbor har jobbat ideellt för att vissa saker skulle kunna genomföras. Under tid som andra jobbat ideellt har även projektledaren gjort det.
Styrgruppen gick endast att samla till ett möte under projekttiden (pga tidsbris från deltagarna).
En speciell grupp utsågs att ta fram information om byggklara tomter i socknen.

9. Slutsats och rekommendationer
Detta projekt gick ut på att projektledaren utförde det mesta och styrelsen och övriga inblandade stöttade, kom med åsikter och var behjälpliga vid speciella aktiviteter/evenemang. Detta med anledning av hela projektets tillkomst, idéer fanns men ingen hade tid att utföra dom.
Detta har stämt väl in med verkligheten och hela projektidén och utförandet har därför genomförts enligt planerna.
Det gäller dock att projektledaren är entusiastisk och har mycket egna idéer och lösningar.
Erfarenheten från detta projekt är att sockenborna gärna ställer upp när något ska göras/uträttas, men att det är svårare att få deltagande i diskussionsmöten.

Det går inte att köra för hårt med tidsplaner när det är ideella krafter som ska vara delaktiga.
Man måste därför räkna med att sockenutvecklingsarbete tar tid.
Att precisera vad och när saker ska ske i en projektbeskrivning för sockenutvecklingsprojekt är därför svårt.
Det gäller också att skriva projektbeskrivningen så fri att det mesta kan bli möjligt att genomföra inom projektets ramar.
Det är därför viktigt att förlängning av projekttider kan ske och att rubrikerna i projektansökan inte måste preciseras för mycket eftersom det är svårt att förutse vad som ska komma fram ur projektet.


090831
Carin Olofsson
Klicka på bilderna




Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.