Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook

Gudings slott

Någon kilomet sydsydöst om det gigantiska bronsåldersröset Uggarde rojr ligger resterna av en stor borg från bronsåldern (1.800 - 500 år f.Kr.) vars äldsta spår är från 800 f.Kr., hör på Radio Gotland.

Gudings slott i Eke

Murarna som är runt 450 meter långa sägs innehålla omkring 1.530 kubikmeter sten, borggården är cirka 12.000 kvadratmeter. Byggnadstiden har beräknats till 1.432 dagsverken, dvs det skulle ta nästan fyra år utan helgledigt och semester att bygga en sådan borg, annars blir det till att släpa sten långt över sex år.

Utgång på Gudings slott, fornborg i Eke

Det går ännu alldeles utmärkt att se borgens utgångar, den ovan åt väst, och inuti syns rester av byggnader där också en vattentäkt finns.

Landskapet vid Gudings slott

Det omgivande landskapet är kanske det underligaste man kan tänka sig. Det är stora släta strandängar, som om vårarna är vattendränka - för ornitologer torde det vara ett smultronställe - men om sensommaren är uttorkade, torra pinnar överallt, och jag vet inte hur många stora bronsåldersrösen som återfinns i environgerna, ett tiotal kanske - mitt i bilden ovan syns Uggarde rojr.

Stenröse strax vid Gudings slott
Bronsåldersröse strax före slottet, ett litet ett

Här har folk uppehållit sig i ett par tusen år, ett av Västeuropas största fossila åkersystem finns i trakterna. Det är inte långt till havet, men vad folk har haft för sig, varför de byggde sig en sjuknävelens borg är inte gott att veta. Kanhända ligger det nära till hands anta att borgens syfte var att skydda kreaturen från stöldbenägna grannar.

Det är väl använd tid att besöka Gudings slott - begrunda skapelsen, promenera några kilometer, se havet och fundera en stund. Och vill du veta varför det kallas slott så se de historiska spekulationerna längs ner på sidan om Kastelle i Vamlingbo.

/text och foto Bernt Enderborg
Klicka på bilderna




Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.