Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook

Krampmacken

På 1920-talet hittades rester av några båtar i Tingstäde träsk från sen vikingatid, den största upp emot 10 meter lång. Dessa fynd är grunden för Krampmacken på bilden ovan, ett skepp som har seglat över Östersjön ett antal gånger men också på floderna ner till Miklagård. Frågan på denna sida är till vad man hade ett sådant skepp i ett litet träsk.

Så här ser en tångräka ut.

Krampmacken

Krampmacken är på tok för stor för att tjänstgöra i ett träsk. Och en annan konstig sak är Bulverket. Vad i faderullan höll vikingarna på med?

Krampmacken

- Krampmak.

På de historiska kartorna från 1600-talet ser du några intressanta saker. Uppe på nordvästra Gotland ligger Kappelshamn (Norrvik, ett gammalt namn, den största viken på nordvästra Gotland) och Ihreviken (strax under Kappelshamn). Ihreviken har faktiskt förbindelse med Tingstäde träsk (forskare verkar i stället vilja försöka skapa kontakt mellan Kappelshamn och Tingstäde träsk, men det är nog svårare). Vi skall dock påpeka att kartan är från 1600-talet, dvs ett halv millennium nyare än Krampmacken original.

Hade man väl kommit förbi fallen vid dagens Ihre kvarn så kan det ha varit möjligt att segla en så stor knarr som Krampmacken ända till Tingstäde träsk, åtminstone under vårflod.

- Vad tror du? Bulverket kan du inte se från land men däremot Krampmacken brukar stå uppställd i Korumpu när hon inte är ute och seglar eller spelar teater.

/text och foto Bernt Enderborg
Klicka på bilderna




Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.