Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook

Hans Kroks kors i Dalhem

I april 1430 skulle kyrkoherden i Dalhem, Hans Krok, kliva över en tun (gärdsgård heter det väl på svenska) alldeles bakom kyrkan i Dalhem. Han kom upp men trillade död ner på andra sidan. Om jag minns rätt så är det prosten över Medeltredningen Hans Nilsson Strelow som berättar detta i sin Guthilandiske krönika anno 1633.

Korset hittar du alldeles öster om kyrkan på väg mot Hörsne - vägen kallas Näsungs broar om det kan intressera. Lite längre fram längs vägen ligger förresten den gamla lanthandeln vid Dune, en lanthandel så som det såg ut en gång i världen, se Dunbodi - Lanthandelsmuseum.

På andra sidan Visbyvägen i Dalhem, vid skolan, alldeles nordväst om kyrkan (tornen återfinns alltid i väster) står också några stenkors från svunna tider, men riktigt vad de gör där vet jag inte i skrivande stund. Kanhända har du läst om stenkorsen i Boge och Rute, som ju sägs ha rests till minne över brudar som red ihjäl sig på väg till sitt eget giftermål i kyrkan. Sånt behöver du inte tro på.

Dick Vase säger förresten i sin ovanliga bok "Människornas Visby" att Krok var barnfödd i Visby och att han bröt nacken, men varifrån han kan ha fått det är inte gott att veta (av någon anledning så finns notisen under Visbys historia).

/text och foto Bernt Enderborg
Klicka på bilderna




Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.