www.guteinfo.com
Medeltidsveckan 2013
Medeltidsveckan, Visby socken


Efter att ha besökt medeltidsevenemang i såväl Väte som Slaget i Mästerby 1361 ute på landet tog jag en promenad den 9 augusti 2013 i Visby på Paviljongsplan och Gotlandsänget där medeltidsmarknaden i Visby hålls.



Det är rätt mysig i Gotlandsänget i den norra delen av Visby innanför murarna. Det liknar förstås inte ett änge på Gotland, som kan ha varit i bruk 1.000 eller upp till 1.500 år före Visby började likna dagens Visby och sålunda är kulturmark som vida överstiger Visbys ålder.



På marknadsplatsen vimlar det av stånd som säljer allt möjligt. Ovan ser du lammskinnprodukter från Lillys Skinn & Garn i Havdhem på södra Gotland.

Det tycks mig som att det blir mindre krafs för varje år som går och i stället finns riktiga produkter till salu (krafsförsäljning finns på Stora Torget mitt i Visby; torget är förresten relativ nyligen iordninggjort och man kallar det "Alla tider torg" ehuru "Alla tiders hjärnsläpp" vore ett bättre namn).



De mysiga "Nordiska Naturväsen" av Annalena Edman-Ylvén var på plats.



En flicka lekte med sin lilla råtta medan ett par damer som nog skulle vilja prova avvaktande ser på.



Det händer alltid nåt på Medeltidsveckan. Är det inte roliga framträden som får folk att gapskratta så är det musiker som spelar av hjärtans lust. Killarna i bandet ovan, Koenix från Schweiz som jag också mötte 2012, är väldigt skickliga. Det är drag i deras spelningar.



Här har vi en tjusig smed, jag vet inte varifrån men jag tror att de talade engelska, som tillverkade knivar, pilspetsar och spjut på medeltida vis, utomordentligt vackra produkter. Man kan undra hur många damer som stönat sig förbi smedens tält.



Och du behöver aldrig någonsin vara rädd för att inte hitta något att äta. Klämmor på vildsvin, lamm, kycklingar och säkert några varianter till är populära. Välj förresten Björns vildsvinsvariant - dom är godast!



När jag lämnade marknaden gick jag upp genom Nordergravar och fick höra att det kämpades och hojtades. Jag gick ner för att ta några kort och fortsätta direkt igen, men strax upplyste någon slags vuxen påskkärring mig om att de ville ha inträde varför jag gick igen. Man fick inte bära vapen på medeltiden i Visby men nuförtin är det bättre men den saken varför folk kan fortsätta att leva ut i det gigantiska lajvet.



Östergravar har upplåtits till olika medeltidsdeltagare att där ha sina tältläger, och det kan väl vara okej, de bidrar med väldigt mycket.



Vi avslutar med en bild rätt in i marknadens centrum, som ligger på det vi kallar Paviljongsplan trots att det är länge sen själva paviljongen brann ner. Här förekommer säljare från många olika länder - tyskar, ryssar, balter, svenskar, gutar osv - och det är mysigt att bara flanera omkring och se på alla roliga saker och människor.

- Medeltidsveckan är allt en tillställning!

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com