www.guteinfo.com
Sundre kastal
Kastaler, Sundre socken


Också i Gotlands södraste socken Sundre, sockennamnet betyder något åt det hållet, strax bredvid kyrkan, står en stor kastal, ett försvarstorn från 1100-talets första hälft. På bilden ser du bakom människorna att det finns en ingång i markplan, som är av senare datum, den riktiga finns en våning upp på andra sidan.

Hon är 15 meter i diameter och 18 meter hög - hon har varit ett par meter högre och därtill krenelerad. Det är samma storlek som kärntornet i Stockholms slott en gång var.

På bilden ser du att det söder om kastalen ligger ett tomt område uppe på kullen. Vi vet inte om det, som i Lärbro, har funnits några andra byggnader intill kastalen emedan inga undersökningar har gjorts. Det kanske kunnigt folk borde kolla.

Kastalen i Sundre

Här ser du den sentida ingången i markplan till kastalen, som brukar vara öppen sommartid så att man kan kika in, men det är ingen lekplats för barn, den är större än vad du tror.

Åtminstone alla från Stockholm borde kanske kika till kastalen i Sundre på väg till Hoburgen eftersom den har samma diameter som kärntornet i Stockholms slott. Vill du alltså veta hur Tre kronor ursprungligen tog sig ut så kika på Sundre kastal. Och för alla andra så kan det vara kul att veta att kastalerna på Gotland är av denna storlek och att den i Sundre ingalunda är den största utan det är Hamra kastal.

Kastalen i Sundre

Här har vi den riktiga ingången, på andra våningsplanet, och som ligger åt norr till. På andra våningsplanet tycks vad som kallas dagligstugan ha funnits, se Kräklingbo och Hamra kastal, där mer information om kastalerna finns, se också vår Guide.

Kastalen i Sundre

Inuti kastalen står du på bottenvåningen, som var förråd, och ser först bjälkarna till golvet på andra våningen, dagligstugan, och du ser ingången på andra våningen och att våningen hade ett slaget stenvalv, kanske någon slags brandskydd.

När kastalen var i sin fulla prakt, dvs nog en våning till, så var dess funktion förmodligen förråd, försvars- och utsiktstorn, och kanske prästens bostad. Det är två km till havet i väster, tre km i öster och det är fem km till Rivet, Gotlands södraste udde (men bara två km till Flisviken, tre till Barshageudd). Om någon stod på toppen av kastalen under den tidiga medeltiden så borde denne kunnat ha sett annalkande flottor ganska tidigt och slå larm; se Allmän värnplikt sen vikingatiden.

På Storsudret står det tre mäktiga kastaler, som var ämnet för Kulturarvsdagen 2017 på Storsudret, förutom Sundre också i Öja och Hamra, men det var nog minst fyra när det begav sig, något som väl också antogs på Kulturarvsdagen, dvs Kastelle bör räknas bland kastalerna.

Om kastalerna var försvars- och utsiktstorn, som jag tror, så kanske det bekräftas av hur de står på Storsudret, se kastaler - närmast perfekt för spaning över havet.

En liten utvikning om ortnamnen Sudret och Storsudret kanske är på sin plats. Först Sudret, som är den södra tredjedelen av Gotland, en tredjedel av Gotland alltså, 15-20 socknar sisådär, och har nog ursprungligen något av göra med de två stora rev som går snett från väst till öst över hela Gotland (du ser dem tydligt på sidan om Gotlands skapelse, fjärde bilden). Storsudret, som är den södra delen av Sudret, är mindre än tredjedelen Sudret - jo, vi vet! - och består av de fem utomordentliga socknarna Fide, Öja, Vamlingbo, Hamra och Sundre.

- ...mmmkej...

Vännes i Sundre
Det är inte Vännes gård på bilden utan grannen

Strax norr om Sundre kyrka med sin kastal ligger den vackert belägna gården Vännes. Det brukar berättas en skröna om den gården, nämligen att året före Waldemar Atterdag intog Gotland och slaktade folk, 1361, så var han på Gotland och spanade. Men gutarna anade något varför de försökte få tag i honom men när de nästan var ikapp honom gömde han sig under kjolen på en piga från just Vännes. När danskarna hade besegrat gutarna 1361 och plundrade på Storsudret, se Hundens like, så satte pigan enligt löfte från Waldemar upp ett märke på det att gården skulle skonas. Och därav ska alltså gården ha fått sitt namn.

Skrönan är förstås bara just en sån - den har i och för sig några poänger men det skulle föra för långt att förklara dem. Kerstin Jonmyren talade kanske om den rätta anledningen till gårdens namn på Kulturarvsdagen 2017, nämligen att det är en sammandragning av Värnet på näset (Värnnäs, Vännes). Och kanske kan den ensamma kullen där såväl kyrka som kastal står mitt i jordbrukslandskapet mellan Vaktbackar i väst och Alvret i öst kallas för ett näs; i vart fall är höjdskillnaden på markerna runt kyrkan till strandkanten vid Flisviken inte avskräckande, och strax nordöst om kyrkan ligger förresten den grunda insjön Muskmyr.

Och det sägs ibland att Atterdag och hans yrkesmördare belägrade Sundre kastal 1361, och det kan ju vara antagligt men några bevis för detta finns inte.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com