www.guteinfo.com
Vikingatida smideskonst i Vänge
Historia, Vänge socken


De nu stående kyrkorna på Gotland är mestadels barn från tiderna mellan åren 1150-1350, utsökt sköna, men det tycks ha funnits tidigare stenkyrkor och också äldre stavkyrkor. Bilden ovan visar dörren till Sakristian inuti Vänge kyrka.

På en studiecirkel med Sylvia Ekengren den 18 mars 2015, hon har skrivit om kyrkan, sa hon att dörren har den typiska formen från stavkyrkor och att smidet kom ända från den tiden, nog vikingatiden.

Vikingatida smide i Vänge

Ovan ser du låset på dörren, som förefaller lagat med en sneremsa. Det finns en guide till Smideskonsten på Gotland och där sägs att "inget land i världen kan jämföras med Gotland när det gäller sådant konsthantverk".

Och du kan åka att kika på detta konsthantverk när du vill, det finns länkar till kyrkor i guiden ovan. Ser du ringkorset på bilden ovan, förresten.

Vikingatida smide i Vänge

Vänge kyrka är med rätta berömd för frisen av Byzantios på södersidan, alldeles under taket utanpå kyrkan, t ex Den vikingatida kyrktuppen, men det finns som synes mer att häpna över. Som du månne förresten vet så är den bäst bevarade stavkyrkan från Hemse kyrka på Gotland. Ett stycke trä från den:

http://kulturarvsdata.se/shm/media/html/333464

Det som finns kvar av stavkyrkan är emellertid ivägburet till Historiska museet i Stockholm och hopsatt där. Det är sorgligt, men än finns det mycket som inte burits iväg trots att det tycks vara av riksintresse endast i Stockholm.

Vikingatida smide i Vänge

Bilden ovan visar ett livsträd från sakristiedörren i Vänge medeltida kyrka. Och järnsmidet på hela dörren är gammalt, kanske vikingatida, och har nog suttit på en stavkyrka en gång i världen, se också Draken i Vänge.

På Gotland behöver du inte undra över vad vikingarna egentligen kunde och åstadkom. Det är bara att kika efter, som t ex kastalen alldeles bredvid Lärbro kyrka.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com