www.guteinfo.com
Stefanos martyrium, stenandet
Skulptur, Stenkyrka socken


På dopfunten i Stenkyrkas kyrka finns många scener från 1100-talet. Ovanstående bild visar hur Stefanos håller på att stenas till döds. Han var i levande livet diakon, enligt Apostlagärningarnas kapitel 7 var han ledare för de som talade grekiska i urförsamlingen och hade tillsatts av apostlarna själva för att hjälpa dem med det dagliga arbetet som bl a bestod i att dela ut mat.

Staffan stalledräng, tuppundret i Vänge

Bilden ovan visar Stefanos i en annan roll, nämligen som Staffan stalledräng, se Christus natus est i Stånga och Tuppundret i Vänge. Men det är nog inte samme figur som avses, även om sammanblandningen är långt gången.

Stefanos brukar kallas den första martyren, S:t Stefanos Protomartyr, och är enligt Wikipedia bliven skyddspatron för "kuskar, stalldrängar, stenhuggare, skräddare, vävare och timmermän", och han kan anropas vid "besatthet, huvudvärk och för en salig död". Vi minns honom på Annandag jul.

Christus natus est
Bild från sidan om tuppundret i Stånga

Det sägs att Stefanos' reliker finns i en kyrka i Rom, San Lorenzo fuori Le Mura, och just denna kyrka har vi haft anledning att nämna en gång förut, nämligen i samband med medeltidens största enskilda bildframställning, se Själavägningen i Vamlingbo.

Det finns också en sida om att kasta första stenen.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com