www.guteinfo.com
Raukar i Slite
Rauk, Othem socken


Också på Lännaberget i Slite sticker en underlig raukgubbe upp sitt huvud att kika sig ett stycke, kanhända för att se till att ungarna lär sig simma och segla ordentligt i Lännahamnen. Jag vet inte om folk har nåt namn på raukgubben, det har dom säkert, men om inte så döper jag den till Morken, som anno 2014 är chef på Cementa, en av de stora killarna.

Raukar på Lännaberget i Slite

Alldeles vid rauken på Lännaberget har man en strålande utsikt över Asunden, S:t Olofsholm och längst bort ser man vindkraftverken vid Smöjen i Hellvi. Och nästa vik norrut efter Vägumeviken där Slite ligger är Hideviken, som har en badplats, ett fiskeläge och ett skönt raukfält.

Rauken på Lännaberget i Slite

Alldeles bakom raukarna på Lännaberget ligger den mäktiga fabriken Cementa och släpper ut vattenånga från den ständiga skorstenen. Rauken som sticker fram näsan är smal och ser nästan ut som förstäven på ett skepp, lite trasig, vilket är passande i Slite ty hamnen har många anlöp och cement exporteras till hela världen.

Lännabergets raukar

Raukarna på Lännaberget i Slite är måhända inte ett utflyktsmål i sig men det är i alla fall en trevlig utsikt över Vägumeviken, Lännahamnen och öarna utanför, en skön bensträckare.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com