www.guteinfo.com
Broträsk
Träsk, Lojsta socken


De fem insjöarna i Lojsta hänger samman, och säkert gjorde de det ännu mer före myrarna i trakterna dikades ur på 1800-talet nån gång. Kanhända har det funnits förbindelse ända bort till Sigvalde träsk i Etelhem (en annan djup insjö, badplats) via Hageby träsk.



Det finns en liten brygga och det går alldeles utmärkt att bada eller paddla kanot på åtminstone två av träsken (sjöarna).



En bit fram till höger finns en öppning in till Rammträsk, där du kan paddla längs bergkanten och hitta små grottor.



En bit ut på bryggan ser man hur sjön blir djupare, minst tio meter.



Den som gillar att fiska kan lösa fiskekort. Om du undrar varför damen på bilden längst upp ligger så konstigt på bryggan så beror det på att hon fotograferar fisk.



Broträsk ligger alldeles vid Lojsta slott som är historiskt intressant ehuru det inte är ett slott i barock bemärkelse (en slags borg varav emellertid ganska stora vallar fortfarande finns).

Överkurs vattenvägar
Sigvalde träsk, badplatsen i Etelhem, står såvitt går att begripa i kontakt med Broträsk i Lojsta via kanaler som kommer uppifrån hällmarken mellan Buttle och Etelhem och rinner ner genom Barmyr (Bara myr), fortsätter några hundra meter söder om Etelhem kyrka och delar sig en bit ut i Tänglings myr, en liten kanal verkar ha kontakt med Hageby träsk, som i sin tur via en liten kanal står i förbindelse med Broträsk.

Några hundra meter från stället där den i dag grävda kanalen i Tänglings myr delar sig ligger en rejäl fornborg vid namn Bendesborg, som vi inte vet hur gammal den är men århundradena kring Kristi födelse att gissa. Det spännande med Bendesburg är att sjöarna i Lojsta via kanaler och åar har sitt utflöde i Kvarnåkershamn på västra Gotland, se En utflykt till Snoder strand där Snoderåns utflöde finns på bild (via Linde, Hemse, Sproge (Mästermyr)) - kanhända var möjligt att ta sig från Bendesborg vattenvägen ända till Östersjön på västra Gotland.

Men där kanalen delar sig i Tänglingsmyr går den andra delen av kanalen ner över Stånga, Lye, Lau (Lausmyr), När och ändar slutligen i Saigräum på östra Gotland, se Ormkvinnans barn 2006.

Med mera vatten på Gotland före utdikningarna var det nog möjligt att med båt ta sig tvärs över Gotland via denna vattenförbindelse. Och det var nog inte det enda stället, kanhända gick det att ta sig från Västergarn, Bibos fiskeläge, över Roma (se Vad betyder sockennamnet Roma) till Åminne i Gothem på östra Gotland.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com