www.guteinfo.com
Suderbys bildsten
Bildsten, Västerhejde socken


På en åkerlapp bakom Suderbys Herrgård står en bildsten original och lutar sig betänkligt bakåt sen 700-talet någon gång. Om du kör på vägen mellan Visby och Tofta, och alldeles passerar herrgården och vid den gula vägskylten Blåhäll 7 med vit informationstext Tofta skjutfält under ser åt andra hållet, ut över åkrarna bakom herrgården så ser du bildstenen på sätt bilden ovan visar.

Suderbys bildsten på Gotland

Här är bildstenen rakt framifrån på 20 meters avstånd, eller så, och den röda pilen pekar på Västerhejde kyrkas rent av skånska kyrktorn. Bildstenen hör hemma i den period som periodindelarna föreslagit omfatta åren mellan 700 och 1100 e.Kr. och den står kvar på plats, månne eftersom bevarandegraden endast uppgår till 1 på en skala mellan 0 och 3.

Men bildstenen är i vart fall en god påminnelse om en av Gotlands riktiga guldåldrar, ty den är rejäl, den måste vara över 2,5 meter hög, och den står där som den alltid gjort, vilket experterna kallar "kvar på fyndplatsen" (kpf).

Suderbys bildsten på Gotland

Bildstenar från den här tiden har oftast fantastiska reliefer inknackade, se t ex den här kopian av en annan bildsten eller sök på bildsten så finns det ett och annat att se.

Experterna har i alla fall kunnat konstatera att det finns en kantbård och att centralmotivet, säger de av någon anledning, är ett segelskepp, kanhända som på denna bild.

Lite andra tankar

Gotlands många bildstenar har väl inte än hittat sin välförtjänta plats i det allmänna historiska medvetandet, även om många som besöker Statens historiska museum i Stockholm, dit en mängd fantastiska bildstenar blivit kulturstulna, har ett och annat att begapa för att därefter drömma vikingatid, isländska sagor och svearnas östersjövälde, ungefär som på sajten Unga fakta, se t ex Om runor där någon bland annat vet berätta att "Bildstenen var en sorts utveckling av de vanliga runstenarna", vilket är rätt många hundra år fel.

Olika scener från bildstenar har använts till att förklara mycket om annat än bildstenarna, något som kallas nordisk mytologi torde vara det vanligaste (vi driver med det här). Ungefär som det här med att runor skulle vara magiska. Tänk på det! Antag att det gick omkring någon som troddes kunde rista magiska tecken att skada dig, din familj, din ätt eller andra.

- Han eller hon skulle väl klara sig bra va...

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com