www.guteinfo.com
Gotlands sigill och vapen
Historia, Annorstädes socken


Gutenses signo, Christus signatur in Agno - vilket betyder:
Jag betecknar gutarna, Kristus betecknas genom lammet.

Sigillet är gammalt, men observera att det står "gutarnas tecken", inte Gotlands, vilket beror på att i de tidiga medeltida traktaterna står det inte Gotland utan "Gutniska kusten" (vi skall skriva mer om det där på annan plats).

Nåja. Gotland var sen längst gångna tider indelat i tre delar som kallades tredingar, och Sveriges häftigaste skrift, Gutasagan eller Guta Saga som en och annan föredrar, har ett svar på varför det var så. Sonen till Gotlands upptäckare, Havde, fick nämligen tillsammans med sin flicka, Hvitastjärna, tre söner: Gute, Graip och Gunnfjaun, och det var dom som delade Gotland i tre delar.

Det är rätt lätt att begripa varför "sunnarsta þriþiung" hade en vädur som vapen, och det är lika lätt att begripa varför hela Gotlands sigill småninom blev en vädur. Får har alltid varit en stor produkt på Gotlands marker, även om vi gutar inte säger "får" utan kallar den "lamm", och är så fortfarande, se t ex Älvornas kläder (ull av Gutefår, inte hånnlamb).

Tredingarnas flaggor

Givetvis hade varje treding sin egen flagga. Norder treding (norþasta þriþiung) hade ett träd, som du också kan se på minnesstenen i Lärbro på Röcklinge backe:



Medeltredingen hade en stegrande häst på sitt vapen. Gotland har alltid varit hästrikt, också i dag är Gotland Sveriges hästtätaste län. Men jag är inte tvärsäker på att det är i Medeltredingen (miþal þriþiung) som det finns flest hästar. För skoj skull kan vi kalla hästen för en stegrande ponny, om du nu har läst Sagan om ringen, och sådana finns det alldeles säkert inte i Bri men väl i Bro.


I förbigående skall jag nämna att svenska flottan brukar ha något flytetyg som heter HMS Gotland, t ex den där ubåten som har skojat med amerikanarna ett tag. Valspråket för ubåten är Gothus sum, cave cornua (Jag är gute, akta dig för hornen).

Spännande fynd av en flagga

Det har hittats en flagga för landet Gotland i en bok från 1300-talet, se denna artikel i lokalpressen (jag tror att du hittar flaggan bland all skattefinansierad reklam). Så här ser flaggan ut i boken (Gotlandia):



Färgerna skall vara guld och purpur, dvs gult och lila, bilden ovan har förvanskade färger. Spännande! Vi får se vad som händer framöver med denna flagga.

Nuförtin

Nuförtin är förstås dessa utgamla symboler inte nog för världens bästa ö och det varumärke sigillen har byggt upp. Utan det har framskapats en ny symbol och helt ärligt vet jag inte om jag skall skratta eller gråta:



I långa loppet finns nog rätt liten förhoppning om att denna logga står sig, det är förmodligen bara normalt slöseri av skattemedel. Men vem vet, kanhända står sig inte en rik historia och tusenåriga traditioner mot skattefinansierade dumheter.

/text Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com