www.guteinfo.com
Viklaumadonnan
Skulptur, Viklau socken


Givetvis är originalet av Viklamadonnan ivägburen, ovan visas den kopia som finns i dagens kyrka i Viklau.

Viklaumadonnan

Historiska.se säger att madonnan är gjord av lövträ, att dess kondition är god, Jesusbarnet är förlorat, högra handen skadad och att stolens bakre ben är rekonstruerade. Madonnan är från tidig medeltid, 1100-talet, och att dess polykromi, mångfärgenhet, är ovanligt välbevarad. Det sägs rent av att: "Genom sin exceptionellt välbevarade målning intar skulpturen en särställning i den europeiska medeltidens konsthistoria."

Viklaumadonnan

I en artikel av Bengt Stolt i Gotlands Allehanda den 2/9-2008 nämns att den svenske specialisten Peter Tångeberg sagt att madonnan "mycket väl" kan vara tillverkad på Gotland ehuru skulpturen har stildrag gemensamma med såväl fransk stenskulptur som träskulptur i Rhenlandet; ett arbete av Tobias Kunz inom tysk konstforskning sägs bekräfta detta. Slutsatsen från dessa herrar är att en träsnidarverkstad från Köln varit verksam i Visby, ty den "konstnärliga kvaliteten är lika hög" inom båda dessa områden; Tångeberg påstår förresten att "fastlandets träskulpturer är mera standardiserade än de mera högtstående gotländska". Och vidare sägs att t ex krucifixen i Alskog, Ekeby, Endre och Hemse nog har utförts av samma verkstad.

- Allting vackert på Gotland har alltså någon annan än gutarna själva skapat. Det är en av de vanligaste slutsatserna man får del av om man läser lite om Gotlands rika kulturarv, varav alltså mycket är utställt annorstädes än där det hör hemma.

Madonnan har givit namn åt en "verkstad" som kallas Viklaugruppen och som är av "central betydelse också internationellt", se sidan om Viklaugruppen - romansk träskulptur.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com